Kékfény, 25. epizód

Ismét felütötte a fejét a pénzügyi bizonytalanság – noha izgalomra egyelőre nincs ok, azért igencsak jó lesz odafigyelni. A legutáltabb figura, a pénzügyi igazgató Stockbridge mindenesetre lelépett, ez mindenképp biztató jel.
Szó esik még a válogatottról, játékosból lett edzőről, illetve a skót foci elmúlt hónapban történt érdekességeiről!

Ott fejeztük be, hogy december közepén volt esedékes az éves közgyűlés, azaz az AGM. Nos, ez a “jófiúk” teljes vereségével zárult, a részvényesek minden jelenlegi elnökségi tagot megtartottak és egyetlen ellenzékit sem szavaztak be. Ahogy várható volt, Brian Stockbridge pénzügyi igazgató kapta a legkevesebb voksot, de még így 65,3%-nyit bezsebelt. A másik társaságból Paul Murray 31,7%-on zárt, a többiek mind kevesebbel.

Balról jobbra: James Easdale, Ally McCoist, Graham Wallace, David Somers, Norman Crighton, Brian Stockbrigde, Sandy Easdale

A mintegy 1800 részvényes/szurkoló rendes füttykoncerttel köszöntötte a “főszereplőket”, David Somers elnök úgy is kezdte a beszámolóját, hogy hiába van 30 éve az üzleti világban és jelenleg is 2 bank vezetőségében, de erre a fogadtatásra semmi nem készítette fel. Noha csak 3 hete van itt, bízik benne, hogy sikerül jó kapcsolatot kiépíteni a szurkolókkal, ehhez pedig időt és türelmet kér.

Graham Wallace vezérigazgató elismerte, hogy a jelenlegi üzemelési költségek nem hogy egy harmad-, de egy elsőosztályú klubnál is magasnak számítanának.

Ez a viszonylag új vezetőség bejelentett egy 120 napos “üzleti átvilágítást”, amibe a kereskedelmi bővülést ugyanúgy beleértik, mint a játékosmegfigyelő hálózat kiépítését (ugyanis egy ideje nincs scout a klubnál – ez is nonszensz…). Kiderült, hogy jövőre felemelik a bérletek árát is.

Az egyetlen hiteles arc, Graham Wallace

Az esemény végén volt még egy kis kérdezz-felelek, ahol ismét aláhúzták, hogy sem Whyte, sem Green nem köthető többé a klubhoz, viszont azt továbbra sem hajlandóak elárulni, hogy ki(k) áll(nak) a titokzatos Blue Pitch és a Margarita holdingok mögött, ami azért gyanús, mert ezek Greennel együtt jöttek és még mindig elég nagy mennyiségű részvényt birtokolnak.

Vajon mi a logikus lépés, ha költségeket akarunk csökkenteni? Fizessünk egy újabb embernek, aki segít orvosolni a helyzetet! Ez a 40 éves Philip Nash feladata lesz, ugyanis a klub őt bízta meg (egyelőre külsősként) konzultánsként. Korábban az Arsenal és a Liverpool pénzügyi guruja volt, ő áll az Ágyúsok Emirates-be költözése és a Pool 20 milliós mezszponzor-szerzése mögött, úgyhogy biztos olcsó órabérrel dolgozik…

Januárba fordulva aztán két újabb fordulatot vett a történet. A Forfar elleni meccs előtt a vezetőség “megkérdezte” a játékosokat, hogy mit szólnának, ha 15%-kal csökkenne a fizetésük. Ők ezt valamiért nem támogatták…

Ekkor Wallace lehűtötte a kedélyeket: „Nincs szükség azonnali drasztikus lépésekre, egyelőre megfontoljuk, hogyan tudnánk fenntarthatóbban működni és mivel a legjelentősebb terület a játékosok fizetése, ott próbálkoztunk. De hangsúlyoznám, ez nem ajánlat volt feléjük, csupán kíváncsiak voltunk, hogy a játékosok hogy vélekednének erről. Kategorikusan kijelentem, hogy nem fenyeget az újabb csődvédelem veszélye.”

A Sky Sports pénzügyi szakértője szerint: „Teljesen kizárni nem lehet a csődvédelem veszélyét, de jelentősen kisebb a valószínűsége, mint két évvel ezelőtt. A legnagyobb előny (és különbség), hogy a klubnak most nincs tartozása. Most az a probléma, hogy a bevételeket felülmúlják a kiadások. Tehát a szezon vége felé folyamatosan fogy a pénz és új forrásokat kell találniuk.” (csak nagyon zárójelben, az esetleges újabb csődbe kerülés 25 pontos levonással járna)

McCoist: „Nem tudom ki a felelős ezért a helyzetért, de az biztos, hogy nem a játékosok és a szurkolók, úgyhogy én 100%-osan a játékosok mögött állok. Graham Wallace egyelőre nem jelezte nekem, hogy muszáj lenne eladni játékosokat.”

Aztán múlt hét péntek este azonnali hatállyal távozott Stockbridge, így az utolsó, Greennel együtt fontos pozícióba érkező is távozott. Az egyértelműen nem derült ki, hogy önként, vagy a 120 napos program “részeként” távozott, de végülis mindegy, a lényeg, hogy eltűnik a színről.

 

 

Rátérve a focira, az U20-as csapatunk a 2013-as évtől egy idegenbeli 2-0-ás sikerrel búcsúzott a Dunfermline ellen, Andy Murdoch és Callum Gallagher góljaival. Ezt egy több mint egy hónapos téli pihenő követte, majd a múlt héten a Ross County-t fogadták a fiatalok és a kölcsönből visszatérő Gallacher kapussal, McAuslanddel és Callum Gallagherrel megerősödve, – ugyan csak egy öngóllal – de ezúttal is sikerült győzni. Ez a sorozatban 5 siker azt jelenti, hogy a vesztett pontok alapján holtversenyben a második helyen áll a csapat a Hibsszel, már csak 1 pontra lemaradva a Celtictől. Ráadásul a következő fordulóban épp a Hibs vendégei leszünk.


Egykori csapatkapitányunk, Barry Ferguson lett a Blackpool edzője – egyelőre beugróként. Első lépésként elkezdte körbebástyázni magát régi (skót) ismerősökkel, másodedzője Bob Malcolm lett, míg a játékosok között ott van Broadfoot, kölcsönvette (a továbbra is nagy ígéret szintjén maradó) David Goodwillie-t és a Rangers szurkoló, de a MBoroban játszó Andy Hallidayt, valamint Kris Boyd és Alan Hutton is a célpontjai közt van.

Mindenesetre nincs könnyű dolga, céljuk a Championship playoff-ja, de attól nagyjából ugyanolyan távolságra állnak a középmezőnyben, mint a kiesőhelyektől. A hétvégi bemutatkozó meccsen 1-1-et játszottak a Doncasterrel.


Victor Valdes, a Barcelona kapusa
úgy véli, az összes stadion közül, ahol pályára lépett, az Ibroxban volt a legjobb hangulat (a 2007-es BL meccsen) – ez pedig azért is érdekes, mert több csapattársa szerint a leghangosabb aréna a Celtic Park volt: „A Celtic is remek hangulatot tud csinálni, de a legfélelmetesebb az Ibrox volt. Valami lehet Glasgow levegőjében, amitől ilyen hangerősségre képesek a szurkolók. Nem emlékszem még egy olyan alkalomra, amikor Messi, Ronaldinho és Henry egyszerre játszott és nem tudtunk gólt lőni. Igazi harcosként játszott a Rangers és biztos vagyok benne, hogy ez nagyrészt a szurkolóknak köszönhető.”

Egy Fernando Ricksenhez közel álló forrás szerint jól haladnak a dolgok a jótékonysági meccs szervezésével kapcsolatban. A helyszín az Ibrox lehet, a hazai csapat az egykori holland csapattársakra épülne (van Bronckhorst, Numan, Mols + Goram, Albertz, Laudrup, stb), a vendégek pedig holland válogatott legendák lehetnek. Természetesen ennek a bevételei és az ez utáni közös vacsorán gyűjtött adományok a Ricksen családhoz kerülnek majd.

Néhány hír, amely nem a klubhoz köthető:

December 22-e fekete napként vonul be Skócia futballkönyvébe, ugyanis néhány óra alatt két tehetséges fiatal edinburgh-i játékos is elhunyt. A 13 éves Jaime Skinner a Hearts U14-es meccse közben esett össze, míg a Hibernian 18 éves középpályását, David Pault álmában érte a halál.

Megvan a skót válogatott első 2014-es ellenfele, március 5-én a varsói Nemzeti Stadionban a lengyelek ellen folytathatják a viszonylag jó sorozatukat/készülhetnek az EB-selejtezőkre – amelynek február végi sorsolását a negyedik kalapból várják.

Egy érdekes táblázat, amely osztályoktól függetlenül és végig 3 pontos rendszerben számolva összegzi a leghatékonyabb csapatokat (január közepi állapot)

A Gretna, a St. Bernand’s és az Ayr FC teljesen megszűnt; a Leith A. és a Nithdale W. megszűnése után ligán kívüli rendszerben játszik

A különbség egyértelmű

 

 

És zárásképp néhány videó

http://www.dailymotion.com/video/x192o6d_glasgow-rangers-goal-of-the-month-december-2013_sport
Decemberi gólok
http://www.dailymotion.com/video/x1acmk4_rangers-goal-of-the-month-january_sport
Januári gólok

Január 25-e Skóciában a Robert Burns nap,  leghíresebb költőjük ugyanis 1759-ben ekkor látta meg a napvilágot. Ennek keretében országszerte (és  a skót közösségekben világszerte) különféle kulturális programokat rendeznek. Természetesen a Rangersnél sem feledkeztek meg erről és néhány külföldi játékost kértek meg, hogy az eredeti nyelvezettel olvassa fel az Egy egérhez című versét. (ugyan Aird és Law anyanyelve angol, de előbbi kanadai, utóbbi angol)