Kékfény, 24. epizód

Skóciába beköszöntött a tél, összesen 5 találkozót kellett elnapolni a hétvégiek közül és ezek egyike a Rangers stenhousemuiri vendégjátéka volt. A műfű ugyan alkalmas lett volna a játékra, de az egyik lelátóra ideiglenesen felhúzott tető nem állt ellen a mintegy 100 km-es szélnek és a szakadó esőnek, úgyhogy a biztonságra való tekintettel a kezdés előtt két órával inkább a halasztás mellett döntöttek. Új időpont egyelőre nincs – tévés meccs lévén nyilván nehezebb új rést találni. A jelenlegi állás szerint most hétvégén sem lesz meccsünk, legközelebb két bejglievés közben, december 26-án játszunk a Stranraer ellen.


Úgyhogy most van idő bepótolni az előző hónapok mindenféle hírét!

Bár a klub aktuális helyzetét befolyásoló hírekből is jócskán akad, mégsem egy ilyennel kezdek. Fontosabb ugyanis, hogy a Rangerst 2000-2006 között, közel 200 meccsen szolgáló Fernando Ricksennél október végén MND-t (ALS) diagnosztizáltak. Hogy ez pontosan milyen betegség, az ebben a cikkben elolvasható.

Ugyanez a betegség vitte el 2006-ban Jimmy Johnstone-t, akit a szurkolók a Celtic valaha volt legjobb játékosának választottak.
A szomorú hír az, hogy egy orvosi cikk szerint ebben a betegségben szenvedők 90%-a 2-5 éven belül meghal – a kivételre példa Steven Hawking, akit 50 évvel ezelőtt diagnosztizáltak és azóta is dolgozik.
A 37 éves holland ex-csékánk jelenleg otthon él orosz feleségével és 1,5 éves lányukkal és az önéletrajzi könyvének kiadása kapcsán, egy showműsorban beszélt először a betegségéről. Múlt hétvégén pedig Glasgow-ban járt, ahol a Louden Tavern nevű, stadionhoz közeli szurkolói pubban volt vendég.

Ennek kapcsán a Sky Sports interjút készített vele, a beszédén sajnos már eléggé látszik a betegség.

Noha a pályán úgy tűnik, rendben vagyunk mostanság, a háttér továbbra is izzik. Ott kezdődött, hogy október elején kijöttek az elmúlt 13 hónap (2012. május – 2013. június) pénzügyi adatai.

Bevétel: 19,1 millió (legtöbb a bérletekből, 13,2)
Kiadás: 33,7 millió, ebből:
– üzemelési költség: 14 millió (tehát havonta több mint 1 millió!)
– a teljes stáb bére 17,9 millió (a megelőző évben még 30 mió volt!). Ebből a felnőttkeret fizetése: 7,8 millió, McCoisté 825 ezer [ez kb 300 milló Ft és egy negyedosztályú klubról beszélünk!].
Charles Green 933 ezret kaszált itteni ideje alatt (333 a fizu, 360 a bónusz, 240 a lelépési díj), Brian Stockbrigde pü-i igazgató 410 ezernél tart. Az összes elnökségi tag juttatása 1,6 millió volt, ami ahhoz képest, hogy egy évvel korábban a Celticnél ez a szám 1,4 volt (az ő pénzügyi vezetőjük feleannyit kapott, mint Stockbridge), egyszerűen röhejes. Green bónuszáról pedig annyit, hogy Barry Ferguson elmondása alapján ő csapatkapitányként a sikeres UEFA kupadöntő után még 200 ezret sem kapott volna…

A teljes jelentés itt

Kis kitérő:  Green egy 18. századi francia kastélyt és a hozzá tartozó 27 hektáros területet vett ebből a pénzből.  A normandiai vityilló mintegy 400 ezer eurójába fájt és végre együtt élhet a 30 lovával.

Stockbridge szerint persze minden rendben, teljes a biztonság – noha várhatóan a későbbiek folyamán szükség lesz újabb tőkeinjekcióra. Egyébként azóta McCoist önkéntesen lemondott a fizetése feléről – ami ha az élvonalba kerülünk, visszanő.

Ezután néhány nappal Craig Mather vezérigazgató és Stockbridge elutaztak Dél-Afrikába, hogy találkozzanak Dave Kinggel, aki szívesen szerepet vállalna ismét a klubnál (korábban 20 milliót tett be a magánvagyonából), de csak akkor, ha teljesen rálát a dolgokra, így egyből az elnöki széket szeretné. King azután maga látogatott Skóciába, ahol többekkel tárgyalt, de nem sikerült teljes konszenzusra jutni.

Dave King

Aztán október közepén hirtelen lemondott Craig Mather és vele együtt két  elnökségi tag, Bryan Smart és Ian Hart, mondván “ezzel csökkenti a klub körüli hisztériát”.

Craig Mather

Ezt követően a klub a Financial Timesban meghirdette a vezérigazgatói posztot, amelyet Graham Wallace érdemelt ki kapott. Az 52 éves skót 4 éven át a Man City legfelsőbb vezetésében volt, előtte különböző médiával foglalkozó cégek irányításában vett részt, pl. öt éven keresztül az MTV európai részlegében.

Graham Wallace

Az augusztusban elköszönő Walter Smith helyére is csak november elején sikerült új elnököt találni, David Somers személyében. A 65 éves könyvelő a londoni székhelyű (de Európa jelentősebb gazdasági városaiban jelen lévő) EuropeArab Bank egyik igazgatója és az ACE Groupnál (aminek még magyar nyelvű oldala is van) is hasonló tisztséget tölt be.

David Somers

Azonban minden kinevezés hiába volt, ha december 19-én, most csütörtökön az AGM-en (Annual General Meeting, azaz éves rendes közgyűlés) úgy döntenek a részvényesek, hogy nem tetszik a rendszer, ugyanis megfelelő mennyiségű vokssal a vezetőségi tagokat ki-beszavazhatják.

Alternatíva pedig van, hiszen alakult egy ellenzéki csoport, akik a jelenlegi vezetőség leváltásáért küzdenek: Paul Murray-t és Malcolm Murray-t már ismerjük, mindketten voltak elnökségi tagok nemrég, hozzájuk csatlakozott Alex Wilson és Scott Murdoch, továbbá a háttérben ott figyel az igazán pénzes Jim McColl. Wilson az elég exkluzív Loch Lomond golfklub igazgatója, Murdoch pedig a British Telecom korábbi HR vezetője. Ez a csoport nemrég tartott egy kérdezz-feleleket a glasgow-i Hilton teltházas (500 fős) rendezvénytermében, ahol P. Murray elmondta, véleményük szerint a háttérben továbbra is ott van Charles Green, továbbá Stockbrigde pü-i igazgató posztja “teljességgel tarthatatlan” és az elsődleges cél az ő leváltása. Az eseményre meghívót kapott a jelenlegi összes vezetőségi tag, de egyikük sem jelent meg.

Balról: McColl, Wilson, P. Murray, M. Murray és Murdoch fejének hátsó része

A jelenlegi vezetés által csak “Négyek bandájaként” aposztrofált ellenzékiek összefoglalták, hogy beválasztásuk esetén mikre ígérnek garanciát:

A legfőbb pontok:

– semmilyen körülmények között nem engedik, hogy a stadion kikerüljön a klub kezéből
– elkötelezettek abban, hogy a szurkolók is jelen legyenek a klubvezetésben
– egyetlen igazgatónak sem származhat anyagi előnye a klub nevében kötött szerződésekből

A médiában persze megy az oda-vissza üzengetés. A szurkolói szervezetek egyöntetűen az ellenzékiek mögött állnak – gyakorlatilag egy hónapja minden meccs előtt és alatt is zajlanak a tüntetések – és azzal “fenyegetnek”, hogy ha nem változik a helyzet, jövőre nem vesznek szezonbérletet – elzárva ezzel a legnagyobb bevételi forrást.

Egyébként Wallace tűnik a legnormálisabbnak, aki tagadja, hogy akár Whyte, akár Green a háttérben lenne, továbbá elmondta, ha bármelyik ellenzékit beválasztják az AGM-en, akkor szívesen dolgozik vele.

A jelenlegi nagykutyák: James és Sandy Easdale

No de most már jöjjenek a focival kapcsolatos hírek!

Lee Wallace előbb be-, majd sérülése miatt kikerült a skótok utolsó selejtezőjének keretébe/-ből, így lemaradt a 2-0-ás meglepetésgyőzelemről. Végül a pótselejtezős horvátok oda-vissza legyőzésével sikerült valamennyire visszanyerni a becsületet, bár negatív gólkülönbséggel (10 meccsen 8 rúgott gól), de két ellenfelet is megelőzve a 4. helyen zárni.

Ezután a szövetség új logót és mezt készíttetett (amihez még egy komoly pdf-et is kiadtak), mely az USA ellen debütált, ahol alig 21 ezer néző előtt egy izgalmakban kevéssé bővelkedő (kapura menő lövések: 2-2) meccsen játszottak gól nélküli döntetlent. Wallace itt csereként 22 percet kapott, a vendégeknél (akik egyébként a Murray Parkban készültek fel a meccsre) a kezdőcsapatban kapott helyet Beasley és Bedoya is.

Idei utolsó meccsükön pedig Norvégiába utaztak. Wallace szokás szerint a padon kezdett és mivel Strachan a védelembe egyáltalán nem nyúlt bele, ott is maradt. A norvégok a második félidőben nagyobbnál nagyobb helyzeteket hagytak ki, Brown a vendégek egyetlen lövéséből betalált, így 2007 után nyertek a skótok egymás után két idegenbeli meccset és pozitívan zárták az évet.

http://www.dailymotion.com/video/x17e2yk_all-goals-norway-0-1-scotland-19-11-2013-highlights_sport

Egy friss hír szerint a katalán válogatott még idén szeretett volna egy meccset játszani a skótokkal, de azok visszautasították a felkérést – a katalánok szerint politikai, a másik fél szerint sportszakmai szempontok miatt. Ez nem jön össze, viszont állítólag két VB-résztvevő (Algéria és Ausztrália) is szeretné a felkészülésébe bevenni a skótokat.

Az észak-írek előbb simán kikaptak Azerbajdzsánban 2-0-ra, majd 1-1-et játszottak Izraelben, így végül 10 meccsen 7 pontot szerezve, utolsó előttiként végeztek a csoportjukban. A blama elsősorban annak köszönhető, hogy az azeriek és a luxemburgiak elleni 4 meccsből összesen 2 pont jött össze… Andy Little mindkétszer a padon ült, de legalább 13 hónap után ismét a keretben volt.
Az évet egy török úttal zárták, ahol “csak” 1-0-ra kaptak ki, nem játszott Rangersös.

Lewis Macleod az U21-es Eb selejtezőkön előbb Szlovákia ellen a 2-1-re nyert meccsen 82 percet, majd Grúzia ellen 18 percet kapott, utóbbin ő lőtte a szépítő gólt a 2-1-es vereség alkalmával.

Macleodot egyébként egyedüli skótként a Don Balon beválogatta az idei top 101 legígéretesebbnek vélt fiatal játékos közé!

Bánhatják a skótok, hogy a grúz visszavágót sem sikerült megnyerni (1-1, Macleod végig), mert a Hollandia mögötti hármas versenyfutásban lemaradtak. Folytatás májusban a hollandok ellen, otthon.

Az U19-esek lenyomták az EB-selejtezőkörüket: elsőként a lettek ellen egy hosszabbításban szerzett góllal 1-1 (Tom Walsh egy félidőt kapott, Ryan Sinnamon és Charlie Telfer a padon maradt). A fehéroroszok ellen 1-0-s győzelem, Sinnanmon és Walsh (gólpassz) végig-, Telfer 10 percet játszott. A csoportelsőséget az addig hibátlan németek ellen lehetett volna kiharcolni és bár mindhárom Rangers játékos a kezdőben kapott helyett, sőt, Walsh góljával már a 2. percben meg is volt a vezetés, a vendégek kiegyenlítettek, így nem változott a helyezés. Aminek végülis különösebb jelentősége nincs, hiszen mindketten továbbjutottak a tavaszi “elitkörbe”, ahol a rendező Anglia mellett Ukrajna és Montenegro megelőzésével lehetne kijutni a magyarországi (!) EB döntőre. Az elitkör meccsei május végén lesznek.

Jó hír, hogy várhatóan lesz 1 VB-résztvevő játékosunk! Arnold Peralta végigjátszotta a már kijutott Costa Rica elleni 1-0-ás győzelmet, amivel Honduras legalább a pótselejtezőt bebiztosította. Ezt követően a csoportutolsó, nyeretlen Jamaika otthonában legalább 1 pontot kellett szerezniük, hogy Mexikó előtt maradva automatikusan kvalifikálják magukat Brazíliába. Nos, ez sikerült is, a 2-2-es meccs hosszabbítására becserélték Arnoldot, így az ünneplésből kivehette a részét.

Ezután lenyomtak még két barátságost, az Ecuador elleni 2-2-n csereként 20 percet kapott, majd Brazília ellen jobbhátvédként (!) végigjátszott, kikaptak 5-0-ra és meggyűlt a baja Neymarral.
A csoportban Franciaországot, Svájcot és Ecuadort kapták és azon kívül, hogy megszerzik az ország első VB csoportbeli győzelmét, sok reményük nem lehet.

Bougherra személyében még egy volt játékosunk lesz a VB-n, ráadásul Burkina Faso ellen ő lőtte a továbbjutást érő gólt Algériának.

Ha már volt játékosokról esik szó, Nacho Novo a másodosztályú Mortonhoz szerződött, egyelőre januárig. Ennek kapcsán nyilatkozta, hogy nagyon szívesen hazajött volna a Rangershöz, de hiába várta, McCoist egyszerűen nem hívta vissza. Volt ajánlata Görögországból, de a családja Skóciában él, úgyhogy amikor befutott a Morton, nem habozott.

Legalább a szín stimmel…

Davie Weir mostanság az edzői pályán bontogatja szárnyát, bár szó, mi szó, első feladatával megbukott. Az Everton reserve-től lépett át a szezon előtt át az előzőleg csak a playoffon a harmadosztályban ragadó Sheffield Unitedhez, ahol 3 évre kapott megbízást, de még egy felet sem dolgozhatott végig. A felkészülés jól sikerült (8 veretlen meccs) és az első bajnokin is győztek, ezen kívül további 12 meccs maradt neki – amiből már egyet sem sikerült megnyerni… 3 döntetlen, 9 vereség (közte 2 kupakiesés) és október közepi kirúgás a mérlege. Ez azonban nem tántorította el a Brentford FC vezetőit, a harmadosztály dobogóján álló csapat másodedzői pozícióját kapta meg most.

A Celtic katalán pofonjával lezárult a skót csapatok kupaidénye: 4 csapat összesen 20 meccset játszott, 7 győzelem, 2 döntetlen és 11 vereség, 14-30-as gólkülönbséggel… A zöldek nagyjából hozták, ami bennük volt, a többiek vonatkozásában beficcent egy Rosenborg elleni váratlan továbbjutás a St. Johnstone-nál, de az összképet lerontja a Hibs 0-7-es Malmö elleni hazai K.O.-ja.

Sej, nem maradhatnánk otthon?

Ami a jövő szezont illeti, a Celticnek ismét 3 kört kell mennie a BL főtábláig, az El-ben viszont kis romlás várható: a bajnoki 3. helyezett már a legelső selejtezőben bekapcsolódik (idén eggyel később kezdett), a bajnoki 2. és a kupagyőztes pedig a második selejtezőben. Tehát előbbire 8, utóbbiakra 6 meccs vár nyáron.
De jobb, ha kiélvezik még a lehetőséget, mert utána már jövünk mi is!

December elején nekikezdtek a munkának a Hampden Parkban. A július 23.-augusztus 4. között zajló Nemzetközösségi Játékokra 1,8 méterrel megemelik a játékteret, valamint 52-ről 44 ezerre csökkentik a nézőteret. Legkésőbb május közepéig be kell fejezni az átalakítást, hiszen akkor fogják rendezni az országos iskolai atlétikai bajnokságot.

A válogatotton és a kupadöntőkön kívül főleg a Queen’s Parkot befolyásolja ez az állapot (közel 1,5 évre kell elköltözniük, jelenleg Airdrie-be) de az ő helyzetük ezen kívül is érdekes. Az egyik legpatinásabb klubot egy évvel ezelőtt kínkeservesen tudtuk csak legyőzni, sokáig tartották a lépést, végül harmadikak lettek a negyedosztályban (az osztályozón aztán simán buktak). Ehhez képest idén 15 meccsből csak 1 (!) győzelmük van (az is idegenben), további 4 döntetlen, de ami talán még kiábrándítóbb, hogy a mezőnyben egyedül nekik negatív (ráadásul -24) a gólkülönbségük. Az SPFL honlapja utánanézett a dolognak és kiderült, hogy a Rangers elleni 16 fős meccskeretből csupán 6 játékos maradt a klubnál.
A többiek közül 2-en osztályon belül váltottak, 2-en egy szintet, 1 valaki két szintet lépett feljebb, 1 fő klub nélküli, egy másik pedig ligán kívüli bajnokságba ment. További 3 játékos sorsa nagy fordulatot vett, hiszen a házigólkirály Lawrence Shankland az Aberdeen, míg a szintén alapember Andrew Robertson és Aidan Connolly a Dundee United profija lett. Közülük Shankland és Connolly egyelőre az U20-as csapatba került, nem úgy a 19 éves Robertson, aki egyből alapember lett a DU-ban is, minden meccsükön játszott eddig és védő létére 5 gólnál jár. Ráadásul a hírek szerint az Everton akár 1 millió fontot is áldozna rá most januárban. Íme a példa, hogy a negyedosztályból is lehet karriert csinálni!

A lehetőség tehát adott a Rangers fiataljainak is, akik addig a tovább zajló U20-as bajnokságban bizonyíthatnak, ahol egy Motherwell elleni 2-1-es vereség után beindult a szekér, már 7 meccse veretlen a csapat (4 gy, 3 d), közte olyan sikerekkel, mint a Falkirk elleni 5-0 vagy a Killie elleni 2-0, pluszban két kört a kupában is sikerült menni, de még hogy: előbb a Dumbarton ellen 6-0, majd a Hibs ellen 5-1 (a legjobb 8 között a Dunfermline lesz a fiataloknak is az ellenfél)! November közepén lett volna az első Old Firm, de a Celtic az ifiválogatottak kerettagsága miatt halasztást kért – új időpont egyelőre nincs. Kiemelkedő Danny Stoney és Callum Gallagher teljesítménye, ez alatt az időszak alatt 9+5 gólt szereztek. Érdekes továbbá, hogy az utolsó két meccset úgy sikerült megnyerni, hogy a meccsek 3/4-ében emberhátrányban játszott a csapat.

Charlie Telfer bombája a Dundee Utd elleni 2-2-es meccsen

Stoney ügyes emelése a Falkirk ellen

ICT elleni 2-2 góljai

Telfer gólja a Hibs ellen, McKay-é ugyanazon a meccsen

Az összevissza lejátszott meccsek miatt keszekusza a táblázat, úgyhogy a vesztett pontok alapján érdemes megnézni. E szerint a Celtic magasan első, csak 7-et vesztett, utánuk jövünk mi és a Hibs 14-14 vesztett ponttal, majd a Hearts 17-tel.

Danny Stoney

A végére pedig néhány videó

http://www.dailymotion.com/video/x1745mu_goal-of-the-month-october_sport
Október összes gólja


Mohsni és Cribari tánctudománya egy jótékonysági esten

Ínyenceknek ajánlott a skót kupa hivatalos Youtube oldala, ahol megtekinthető az összes eddigi meccs összefoglalója.