Téli jövés-menés 2014

Ugyan a fele már eltelt az átigazolási időszaknak, de még mindig a sötétben tapogatózunk, hogy vajon mit is fog hozni ez a mostani számunkra. Egyelőre csend és nyugalom honol, de bármikor jöhet az utasítás fentről, hogy 3, 2, 1…kiárusítás indul.
Megpróbálom ezúttal tényleg naprakészen frissíteni a híreket, amelyek közül a véglegesek itt fent is ki lesznek emelve.

Január 14: Ment (kölcsönbe, jan. 20-ig): Kyle McAusland (Ayr United), Luca Gasparotto (Stirling Albion), Barrie McKay (Morton), Callum Gallagher (East Stirlingshire)
Január 19:  Ment: Andy Mitchell
Február 6: Ment (kölcsönbe, a szezon végéig): Barrie McKay (Morton)

————————————————————————————————————————

Tehát a helyzet úgy áll, hogy McCoist december elején még azt mondta, hogy senkit se kell eladni, majd ez a hónap közepére arra módosult, hogy a nem játszó, de sokat keresők közül lehetnek távozók: leginkább Cribari, Shiels, Templeton neve pörög a bulvárban. Január elején pedig Graham Wallace vezérigazgató azt pedzegette, hogy a fizetési keretet jó lenne minimum 1 millióval csökkenteni…

Úgyhogy kezdjük is a legpiacképesebbekkel!

Lee Wallace: a keret legértékesebb játékosáért a pletykák szerint 1 milliót áldozna a Nottingham Forest. Kérdések ezzel kapcsolatban:
– tavaly nem akart menni (akkoriban születendő gyermek miatt), egy év alatt változtak-e a körülményei? (pl. elkezdte az edzői tanfolyamot)
– rajta múlik-e egyáltalán a döntés vagy a Rangers anyagi helyzetén?
– mennyit ér valójában egy válogatott formában, de mégiscsak a harmadosztályban focizó játékos?

Dean Shiels: jelen pillanatban az ő távozására van a legnagyobb esély, hiszen a keveset játszók közül az ő fizetése a legmagasabb. McCoist előbb cáfolta azon híreket, melyek szerint, ha talál magának kérőt, akkor a klub nem nem gördít akadályt elé – amire Deano ügynöke azt válaszolta, hogy „All he wants to do is play for Glasgow Rangers, the club that he loves.” Viszont közel két hónapja egészséges és nem értik miért nem játszik. Ezek után múlt hét végén mégis az a hír érkezett, hogy a Hibernian elvinné, ráadásul Shiels a hátralévő fizetéséből adódó 200 ezer fontot is „követelné” a Rangerstől.
Erről pedig így nyilatkozott Ally: „2-3 klub érdeklődött iránta, de én elmondtam, hogy senkit sem szeretnék elengedni és ő sem kíván mindenáron távozni.”

Mivel a brit szigeteken él a néhány hónapos kölcsönadás intézménye, ezért pár fiatal kihasználva az U20-as bajnokság decemberi szünetét élt is ezzel a lehetőséggel.

Akik már vissza is jöttek:

Andy Mitchell: a 21 éves védő december közepéig volt az Annan Athleticnél, ahol 16 meccset végigjátszott és 3 sárgája mellett 2 gólt is szerzett. Úgy tűnik, visszavárnák a szezon további részére is, könnyen előfordulhat, hogy menni fog.

Scott Gallacher: az idény eleji kapusunk osztálytársunknál, az Airdrie-nél védett, miután nálunk Bell beállhatott a kapuba. 8 meccsén 15 gólt kapott és egyiket sem tudta lehozni clean sheettel, de ez aligha az ő hibája. Mivel két csapatban is szerepelt az idén, újabb már nem jöhet szóba, az Airdrie viszont az Aberdeentől már kölcsönvett egy másik kapust, ezért Gallacher várhatóan marad az Ibroxban – harmadik számú hálóőrnek…

Akik nemsokára visszajönnek:

Kyle McAusland: a 20 éves védő tavaly az egész szezont az Ayrnál töltötte, most a pre-seasonban és az idény elején játszhatott nálunk, de az új igazolások miatt kikerült a csapatból, így január közepéig visszatért az Ayrhoz. Eddig 8 meccsen szerepelt, 3 sárgát kapott.

Luca Gasparotto: a 18 éves kanadai védő tavaly bajnokikon, idén a szezon elején „csak” kupameccseken játszhatott a nagycsapatban. Tavalyi rémünk, a Stirling Albion hívta magához, de szerencsétlenül sikerült a bemutatkozása, 3-1-re kikaptak és kiállították.

Callum Gallagher: a nagyoknál még csak érik a bemutatkozás, a reserve-ben viszont lövöldözi a gólokat a 19 éves csatár. Ő az East Stirlingshire-hez került, ahol eddig 3 meccsen 1 gólt lőtt.

Barrie McKay: a tavaly berobbant 19 éves irányító idén teljesen kimaradt McCoist terveiből, ezért a másodosztály kiesőjelöltje, a Morton elkérte. Eddig két meccset játszott, de gólt sem lőve kikaptak mindkettőn.

Cole és McKay

Az esetleges érkezőkről még ennél is kevesebb hír van, de nem is lenne sok értelme idehozni a mostani szezonra bárkit is. Nyárra viszont előszerződésekben esetleg lehetne gondolkodni…

Ami biztos, hogy nincsen transfer window Kenny Miller nélkül. Most akkor jött elő a neve, mikor az egyik tévés meccsünkön ő volt a stúdióvendég és a műsorvezető kérdésére így felelt: „Nagyon szívesen visszajönnék a Rangershöz, ez egy fantasztikus klub és erről már tavaly is beszéltünk. Nagyon élveztem az itt eltöltött éveket, a legutóbbi például karrierem csúcspontja volt. Mindig közel fog állni a szívemhez ez a hely, remek lenne újra itt játszani.”
A Vancouvernél a szerződése június végén jár le.

Ugyancsak ingyen csatlakozhatna a nyáron Gavin Gunning. A 22 éves ír középhátvéd három éve a Dundee Utd alapembere.
Szintén a belpiacon maradva került képbe Marc McNulty, a Livingston 21 éves csatára. Kettő híján mindegyik szezonbeli meccsen játszott és 13 góljával magasan a csapat házigólkirálya. Előnye, hogy évek óta gólerősen játszik a másodosztályban, hátránya, hogy 2015 nyaráig él a szerződése.
Egy évvel ezelőtt a Derby County 150 ezret adott volna érte, a Livi kevesellte, így maradt.

Hogy Athos Solomou hogyan került látókörbe, az érdekes kérdés, mindenesetre az APOEL Nicosia 28 éves, 13-szoros ciprusi válogatott jobb oldali védője (habár az APOEL honlapján a középpályások között van feltüntetve) a szigetről eddig még nem mozdult ki. Korábban az Apollon Limasszolt erősítette – bár ez talán túlzás, az adatok alapján nem tűnik meghatározónak: évi átlag 14-16 meccsen játszott.
A mostani szezonban az Európa Ligában másfél meccsen, a bajnokságban 20 percet szerepelt… Az új Juanma Ortiz?
Az újsághírek szerint a héten érkezik Glasgow-ba és előszerződést aláírva, nyártól ingyen csatlakozhatna hozzánk.

Egy kicsit kijjebb tekintve, néhány ex-játékosunk is klubot cserél(t).
Az augusztusban elküldött Darren Cole bár a Heartsnál is próbálkozott, végül a Mortonhoz került, egyelőre az idény végéig.
És még mindig a Morton: Nacho Novo 3 hónapot sem húzott ki Greenockban, december végén felbontották a szerződését, pontosabban az új edző, Kenny Shiels nem tartott rá igényt, ami a 10/1-es mutatóját látva nem meglepő. Helyette viszont szerződést adtak a skót futball rosszfiújának, Garry O’Connornak. A 16-szoros válogatott csatár megjárta Oroszországot, volt drogügye és láthatóan néhány fölös kilóval is rendelkezik.

A Hibernian szintén nem tart igényt Kevin Thomsonra.  A még mindig csak 29 éves középpályásnak nyárig van szerződése és az idény elején rendesen játszott is, de Terry Butcher nem számol vele.


Az utóbbi időben az Evertonból kiszoruló Nikica Jelavicért ajánlatot tett a Hull City, amit a liverpooliak elfogadtak, de hivatalos bejelentés még nem történt.

Frissítve: január 14.
————————————————————————————————————————

Az első véglegesen távozó Andy Mitchell lett. A 21 éves észak-ír jobb oldali védő/középpályás a Man City akadémiájáról került hozzánk 2010 nyarán és két évet kellett várnia, amíg a felnőttek meccskeretébe bekerülhetett. De ha már ott volt, be is mutatkozott 66 perc erejéig az SPL-ben. Maradt a negyedosztályra, ám több sérülés miatt csak az idény vége felé kapott szerepet, akkor viszont élt is vele, a szezon utolsó 4 meccsét végigjátszotta, ebből kétszer a legjobbnak választották; emellett a reserve csapatkapitányaként bajnokira címre vezette a kicsiket. Idén egy félidőnyi ligakupa után kölcsönbe került az Annan Athletichez, ahol rendszeresen játszott és karrierje első 2 gólját is megszerezte.
A hét végén visszatért a Rangershez, ahol közölték vele, hogy azonnali hatállyal felbontják a szerződését. Mivel két csapatban is pályára lépett már, ezért vagy visszamegy az Annanhoz, vagy nem játszik ebben a szezonban…

McCoist: „Olyan időszak ez a karrierjében, amikor a legfontosabb, hogy folyamatos játéklehetőséget kapjon. Mikor visszajött, láttuk, hogy mennyit használt neki a rendszeres játék. Sajnos mi nem tudjuk ezt biztosítani, ezért megköszönjük neki az eddigieket és sok sikert kívánunk a jövőben.”

Tipp: fogunk a nevével még az élvonalban találkozni


Luca Gasparotto kölcsönideje egy 
picit lerövidült a Stirlingnél,  de nem bánja, ugyanis meghívót kapott a kanadai nagyválogatott edzőtáborába. Így a tervezett 5 helyett csak 3 meccsen léphetett pályára, hiszen egyet eltiltás miatt kihagyott, de így is elégedett: „Örülök, hogy felnőtt csapatban játszhattam, ha nem mentem volna Stirlingbe, 6 hét foci nélkül telt volna el. Talán ezzel nincs vége a kölcsönjátéknak, tapasztalatgyűjtés miatt újra belevágnék. Persze az U20-as bajnokság sem rossz, pláne Premiership ellenfelekkel szemben, de a felnőttcsapattal játszani sokkal hasznosabb a fejlődés szempontjából. Bár nagyon élveztem, szeretnék maradni a Rangersnél és itt bekerülni a keretbe. Remélhetőleg a bajnoki cím megszerzése után tavalyihoz hasonlóan több fiatal szerephez juthat.”

Dean Shiels ügyében pedig az a friss hír, hogy nincs ügy. Terry Butcher nyilatkozott a Hibs kiszemeltjeiről és eloszlatta a pletykát: „Nem beszéltem Shiels ügynökével és nem is érdekelne a dolog. Fontosabb más csapatrészek megerősítése.”

Ami az exeket illeti, hivatalossá vált Jelavic transzfere, a Hullnál együtt focizhat McGregorral és Alukoval. Bár az átigazolási összeg nem nyilvános, de minden bizonnyal klubrekordért vették meg (a pletykák szerint ez 6,5 milló + 1 milliót jelent, utóbbit akkor kapja az Everton, ha a Hull nem esik ki).


Gregg Wylde
is csapatot váltott, a tőlünk a bajok legelején lelépő szélső bár csak nyáron került az Aberdeenhez, most megint továbbállni kényszerült. A Dons felbontotta a szerződését és azonnal lecsapott rá a St. Mirren.


Frissítve: január 19.

————————————————————————————————————————

Annak ellenére, hogy 18 hónap után ez volt az első mindenféle (akár illegális) tiltás nélküli, szabad átigazolási időszakunk, ennél csöndesebb végkimenetele nem is lehetett volna.

Az utolsó két hétben 2 név röppent fel lehetséges érkezőként, de egyik pletyka sem bizonyult komolynak. Az első Ryan Stevenson, a Hearts 29 éves támadó középpályása, de ő is csak azért, mert (már nem először) feltűnt az Arbroath elleni meccsünkön a nézőtéren, így egyből megindult az újságírók fantáziája. Stevensonnak másfél év múlva jár le a szerződése, idén 17/4 a mutatója, de lehűtötte a kedélyeket, miután a Partick Thistle és a Kolozsvár érdeklődését is visszautasította, majd közölte, hogy akár a Holdra is követné a Hearts-ot.

A másik, Gabriel Tamas neve korábbi átigazolási időszakokban már előjött, most úgy, hogy nyártól jöhetne. A 30 éves védő a románon kívül 5 különböző ország bajnokságában kipróbálta magát, emellett 63-szoros válogatott. A mostani idényt a Kolozsvárnál kezdte, de ott egy kocsmai botrány után felbontották a szerződését, ezután a Doncasternél kötött ki.

Mint arról szó esett, Kenny Miller kanadai szerződése júniusban jár le, de most elmondta, elsődlegesen az a célja, hogy rászolgáljon a hosszabbításra, ha most elétolna a Vancouver egy 2 éves kontraktust, azonnal aláírná.

A legnagyobb izgalom Lee Wallace miatt lehetett, a klub jelenlegi legnagyobb értékét, ugyanis a Nottingham próbálta elcsábítani, de háromszor is visszapattantak. Konkrét összeg csak a középső ajánlatról szivárgott ki (900 ezer), ekkor a klubvezetés kikötötte, hogy 1,4 millió alatt ne is jöjjenek vissza és úgy tűnt, a Forest annyiban is hagyja a dolgot. Azonban még egy ajánlatot tettek, de amikor ezt is elutasította a Rangers, inkább megvették az ex-celtices Danny Foxot.

Wallace a szokásos szimpatikus módján ennyit tett hozzá: „Rendkívül boldog vagyok, hiszen mindig is az volt a célom, hogy hosszú távon itt maradhassak. Közel vagyunk a bajnoki címhez, döntősök vagyunk a Challenge kupában és állunk a Skót Kupában – örülök, hogy ennek a teljesítménynek a részese lehetek.”
McCoist így kommentált: „Wallace kétségkívül az ország egyik legjobb balhátvédje, ezért nagyon örülök, hogy nálunk marad. Remekül illeszkedett be pályán belül és kívül egyaránt, családot alapított, a szurkolók is szeretik.”

Ami a kölcsönből visszatérő játékosokat illeti, Callum Gallacher 4 meccsen 2 góllal zárt a League Two középmezőnyében álló East Stirlingshire-nél. A Shire szerette volna meghosszabbítani a kölcsönt, de a Rangers ezt elutasította. Lehet, hogy közel van a nagycsapathoz?
Kyle McAusland szeptember óta 10 meccsen szerepelt az Ayr Unitedban, ez alatt egy piros lap és egy öngól a védő mérlege.
Barrie McKay 5 meccs alatt 1 (győztes) gólig jutott, de a másodosztályú kiesés ellen menekülő Morton ragaszkodott hozzá, így a szezon végéig ott marad és bízik benne, hogy jövőre a most megszerzett Championship-tapasztalattal segítheti a Gerst.

Andy Mitchell a szerződése felbontása után jobb híján visszament a korábbi kölcsön helyére és egyelőre a szezon végéig az Annan Athletic játékosa lesz.

Nálunk tehát nyugalom volt, de vajon a környezetünkben történt valami érdekes? Nem nagyon… A Celtic mindenféle 6-8 milliós igazolásokkal kacérkodott, végül Leigh Griffiths személyében az angol harmadosztályból sikerült csatárt szerezniük – igaz, ő a Hibs kölcsönjátékosaként tavaly második lett a góllövőlistán.
A skót foci jelenlegi helyzetéről árulkodik, hogy a Celticen kívül 0 (!) fontot költöttek a csapatok játékosokra most télen. Név alapján a St.Mirren fogott nagyot, a korábbi Man Utd és kameruni válogatott, mostanság inkább világjáró Eric Djemba-Djemba lehet a segítségükre az osztályozó elkerülése ellen.
A harmadosztályban a Dunfermline kifogott két (ezen a szinten) nagyobb halat, Danny Grainger és Ross Forbes is az élvonalból érkezett, igaz, valami okból mindkettő szerződését felbontotta a csapata…

Korábbi játékosaink közül Vladimir Weiss eldzsudzsákozni látszik a karrierjét. A 24 éves szélső ugyanis a bajnokságot toronymagasan vezető és a BL nyolcaddöntőben a Man Utd-et váró Olympiakosból a katari Lakhwiya csapatához szerződött. Igaz, hogy új csapata szintén éllovas és szerepelhet az ázsiai BL-ben, valamint együtt játszhat Madjid Bougherrával, na de akkoris… Azóta egyébként már az első gólját is megszerezte.

Nacho Novonak továbbra sincs csapata, utoljára a St. Mirrennel hozták szóba, de ott sem tartottak rá igényt, most pedig az Alloánál próbálkozik.

 ————————————————————————————————————————

Összességében tehát a 13/14-es téli átigazolási időszak mérlege:

Érkezett: —

Távozott: Andy Mitchell (Annan Athletic, ingyen); Barrie McKay (Morton, kölcsönbe)

Frissítve: február 6.

 ————————————————————————————————————————