Az egy félidős csapat

Egyből a dolgok közepébe vágva, induljunk az elmúlt időszak bepótlásával. Igen sok minden történt, de azért nyugi, kevés szöveg, sok kép és videó következik!

Kezdésnek máris itt a Stenhousemuir elleni Ramsdens kupa elődöntő, egy igencsak szenvedős meccs, amit egy rossz kapuskijövetelnek (Chris Smith amúgy nem rossz kapus, a St.Mirren színeiben jelentős másodosztályú tapasztalattal) köszönhetően sikerült megnyerni – noha, ezen kívül volt még 3 kapufánk is.


Stenhousemuir – Rangers 0-1 (0-0)

Challenge kupa, elődöntő, október 29.

Bell – Foster, McCulloch, Mohsni, Wallace – Black; Peralta (Templeton, 65.), Law, Macleod – Clark (Little, 74.), Daly
Gól: Daly (74.)
Nézőszám: 2 338

Képek itt és itt láthatók
2 perces öf

McCoist szerint bár a hazaiak nagyon megnehezítették a dolgot, de megérdemelten nyert a csapat és ezzel egy újabb lépést tett afelé, ahova igyekszik vissza.
A Rangers története során először jutott a Challenge/Ramsdens kupa döntőjébe, ahol az ellenfél a másodosztályban a feljutásért harcoló (és az elődöntőben az Annant 3-0-ra verő) Raith Rovers lesz – majd április 6-án (létezik még egy olyan kupa, ahol több mint 5 hónap telik el az elődöntő és a döntő között?) a Hibernian stadionjában. Miután a Hamdpen kiesik, maradt a másik két glasgow-i és edinburgh-i stadion, végül a nagyobbik fővárosira esett a választás. A döntés megosztotta a vezetőket, a Raith egyértelműen támogatta, míg McCoist elsődlegesen egy nagyobb helyre vitte volna, de ha már Edinburgh, akkor szíve szerint a Tynecastle-t válaszotta volna, bevételhez juttatva a Heartsot.

 

 

Ezt az FA-kupába bekapcsolódásunk követte. Érdekesség, hogy itt az Airdrie-vel legutóbb 1992-ben, a döntőben (!) találkoztunk. A vendégek új edzőt avattak Gary Bollan személyében, aki 95-98 között a Rangers játékosa volt, de alig egy tucat meccsen szerepelt. Egész pályafutása során 5 élvonalbeli skót csapatban fordult meg és ezek közül néggyel is játszott európai kupameccset, sőt, az 1989-es, hazai rendezésű U16-os VB-n a csupán a döntőben alulmaradt skótok alapembere volt – a felnőttválogatottság ennek ellenére nem jött össze.

Rangers – Airdrieonians 3-0 (0-0)

FA kupa, 48 között, november 1.

Bell – Foster, McCulloch, Mohsni, Wallace – Hutton – Peralta (Aird, 80.), Law, Macleod (Templeton, 65.) – Clark (Little, 69.), Daly
Gól: Daly (49. és 52.), Templeton (80.)
Nézőszám: 22 533

A vendégeknél nem szerepelhetett a tőlünk kölcsönben lévő Gallacher kapus, így a 41 éves Tony Bullocknak kellett beugrania.
Röviden összefoglalva: az első félidő a feledés homályába merül, a másodikban letudtuk a kötelezőt, köszönhetően főleg Daly első három percben szerzett duplájának. McCoist elsősorban őt dicsérte, szerinte pályán kívül és belül egyaránt fel lehet rá nézni (és nem csak a magassága miatt).

Képek itt és itt láthatók.
4,5 perces öf
1,5 perces öf

 

 

Az FA kupában a legjobb 64 között még 6 darab volt, a 32 közé viszont már csak egyetlen ligán kívüli csapat, a felföldi Fraserburgh United jutott. A következő körben Sir Alex Ferguson húzta ki nekünk a Falkirköt. Itt kapcsolódik be az összes Premiership csapat is, melyekből 4 pár is kialakult.

Ezzel egy időben az elődöntők és a döntő helyszínére is fény derült: előbbieknek az Ibrox, utóbbinak a Celtic Park fog otthont adni. Ez persze felveti azt a kérdést, hogy a Celtic adott esetben miért játszhat otthon kupadöntőt, a Rangers pedig a Challenge kupát miért nem, de ezen inkább nem akadunk ki. (nyilván azért, mert az a legnagyobb stadion, de akkoris…) Egyébként skót kupadöntőt legutóbb 1902-ben (!) játszott hazai pályán csapat.

Ezután visszatértünk a bajnoksághoz, következett a Dunfermline elleni elmaradt meccs pótlása.

Rangers – Dunfermline 3-1 (0-0)

League One, 11. forduló, november 6.

Bell – Foster (Faure, 35.), McCulloch, Mohsni, Wallace – Black – Peralta (Hutton, 66.), Law, Templeton – Little (Clark, 24.), Daly

Gól: McCulloch (büntető, 70.), Daly (77.), Mohsni (90.); ill. Josh Falkingham (81.)
Nézőszám: 43 082

Rosszabb volt a meccs, mint egy háborús film. Történt ugyanis, hogy Little egy fejes közben úgy találkozott a védővel, hogy annak leszíjazott hordágy lett a vége. McCulloch fejsérülése miatt pedig majd 10 percet emberhátrányban töltött a csapat, de BigLee turbánnal folytatta. Sőt, Fostert is sérülés miatt kellett lecserélni, nem beszélve Mohsni eltört orráról…
A meccsről elég legyen annyi, hogy egy furcsa büntető+piros kombó után sikerült behúzni. Ezzel végigvertük a teljes mezőnyt.



Képek itt  és itt láthatók.

4 perces öf
1,5 perces öf

McCoist egy picit bírálta a játékvezetést, mondván, akár már a legelején, McCulloch lekönyöklésénél egy pirossal meg lehetett volna akadályozni az “ámokfutást”. Az este eredménye: Little: áll+arccsonttörés, műtét -> akár 2 hónap pihenő, Foster: bokasérülés -> több hét, McCulloch: 6 helyen összevarrt fejbőr, Mohsni: orrtörés.

Alig egy hét alatt másodjára látogatott az Airdrie az Ibroxba és másodjára ment üres kézzel haza.

Rangers – Airdrieonians 2-0 (0-0)

League One, 12. forduló, november 9.

Bell – Faure, Mohsni, McCulloch, Wallace – Black – Peralta (Aird, 76.), Law, Templeton (Crawford, 85.) – Daly, Clark (Macleod, 76.)
Gól: Daly (46.), McCulloch (büntető, 65.)
Nézőszám: 43 158

Miután az elején Clark kihagyott mindent, ismét a jól bevált recepthez fordult a csapat: második félidei Daly fejes és McCulloch tizenegyes.
McCoist ezúttal a helyzetkihasználást kifogásolta, úgy véli, jóval korábban megnyugtató előnyt kellett volna szerezni. Mindenesetre az beszédes adat, hogy az elmúlt 24 gólból 23-at a második félidőben lőtt a csapat…

Képek itt, itt  és itt láthatók.

Videó a megemlékezésről
Nézőtéri videó
1,5 perces öf
Slow motion öf

Ezt csak azért, mert Bellről kevés kép volt idén 🙂

Az újabb válogatott szünetről visszatérve az Arbroath vendége volt a Rangers és kivételesen az első félidőben elintéztük a dolgokat. Ekkor a csapaton egyáltalán nem látszódott a 16 nap szünet, frissen, szépen és eredményesen játszottak.

Arbroath – Rangers 0-3 (0-3)

League One, 13. forduló, november 25.

Bell – Faure, McCulloch, Mohsni, Wallace – Aird (Crawford, 66.), Black (Hutton, 66.), Law, Macleod – Clark, Daly
Gól: Daly (2.), Donaldson (öngól, 26.), Clark (41.)
Nézőszám: 3 912

Már a 101. másodpercben megvolt a vezetés, Daly sorozatban hetedik meccsén talált be. A továbbiakban meggyőződhettünk arról, hogy Aird futni igen, de beadni még mindig nem tud, valamint elkönyvelhettük, hogy Nicky Clarkhoz fűződik az 50. bajnoki gólunk.
McCoist elégedett volt a kezdéssel, főleg Daly-val, sőt, úgy emlékszik, hogy játékoskorában még neki sem sikerült sorozatban 7-szer gólt lőnie.

Képek itt  és itt láthatók.

1,5 perces öf
Meccs utáni interjú


Az előző forduló utáni sérültlistához feliratkozott Kyle Hutton is, aki a két nappal későbbi, U20-as bajnokin lábát törte, másfél hónap gipsz az eredménye.

A sérülés videón

Ezt egy újabb FA kupa kör követte, egy osztállyal magasabb ellenféllel. A Falkirkkel ebben a sorozatban legutóbb a 2009-es döntőben találkoztunk, ahol Novo emlékezetes góljával 1-0-ra sikerült nyerni.

Falkirk – Rangers 0-2 (0-0)

FA kupa, 32 között, november 30.

Bell – Faure, McCulloch, Mohsni, Wallace – Peralta (Aird, 67.), Black, Law, Macleod – Clark (Templeton, 67.), Daly
Gól: Law (89.), Templeton (90+4.)
Nézőszám: 6 228

Ahogy sejteni lehetett, már az első tíz percből kiderült, hogy ez lesz a szezonbeli eddigi legnehezebb meccsünk. És újból a második félidőre maradt a döntés, habár sokáig úgy tűnt, hogy direkt játszanak döntetlenre a srácok, hogy a megismételt meccsen szokják a másodosztályú ellenfeleket… Pedig volt itt félórás emberelőny meg tizenegyes is, de mégis a 89. percig kellett izgulni.

Képek itt és itt láthatók.

19 perces öf
Gólok

Ally ismét azt kritizálta, hogy későre hagyta a csapat a döntést, noha biztos volt benne, hogy összejön a gól, mert megérdemeltük. A Falkirk eléggé utálhat minket, tavaly negyedosztályúként két kupából is kiejtettük őket, most meg így…
Nem biztos, hogy emiatt, de a hazaiak 18 éves középpályása, Conor McGrandles szerint a Rangers hozzájuk hasonlóan jelenleg egy jó Championship csapat, a kupagyőzelemre nincs esélye – kedves Conor, tavaly éppen ti eljutottatok az elődöntőig, ahol 50 percig vezettetek 3-0-ra és onnan sikerült kiesni…
A William Hill fogadóiroda egyébként a Celtic (1,73) után a Dundee Utd mellett a Rangerst tartja a legesélyesebbnek a győzelemre (8-as odds).

 A forduló abszolút meglepetése az Albion Rovers utolsó perces sikere a Motherwell ellen, ami azt jelenti, hogy (jelen pillanatban) Skócia 2. legrosszabb csapata verte a 3. legjobbat. A hazaiak edzője szerint ez a klub történelmének legnagyobb sikere az 1920-as Rangers elleni kupaelődöntő óta…
Így ők várták a legalacsonyabban rangsorolt csapatként a legjobb 16 közötti sorsolást, ahol nem is kaptak verhetetlen párt, a Stenhousemuirt otthon. Ami fontosabb, nekünk a Dunfermline/Ayr United győztesét (az újrajátszást a Pars nyerte 1-0-ra) húzta ki Kenny Miller, ráadásul hazai pályán, tökéletes.
Érdekesség, hogy csak 1-2 tiszta élvonalbeli csata alakult le (legalább a Celtic vagy az Aberdeen kiejti a másikat) és az is biztos, hogy minimum 3 alsóbbvonalbeli kerül a 8 közé.
A meccseket február 8/9-én rendezik.

A kupaküzdelmeket tehát egy pár hónapra félretehetjük, teljes gőzzel irány a bajnokság! A következő áldozat a Forfar volt, az egyetlen csapat, amely az idényben le tudta győzni a Rangerst.

Rangers – Forfar 6-1 (4-1)

League One, 14. forduló, december 3.

Bell – Faure, McCulloch (Cribari, 77.), Mohsni, Wallace – Black – Aird, Law (Templeton, 65.), Macleod – Clark, Daly (Shiels, 75.)
Gól: Clark (5., 26., 42. és 66.), Wallace (36.), McCulloch (70., büntető); ill. Swankie (24.)
Nézőszám: 38 745

Nicky Clark meccse. Sok hozzáfűznivaló nincs, 4 góljával egyértelműen elvitte a show-t. Említést érdemel még McCulloch magabiztossága, hogy Clarkot megfosztva a mesterötös lehetőségétől, a szombati rontása után odaállt a tizihez és bár neccesen, de javított. Wallace gólja szépségdíjas volt (jobbal!), de a Forfaré sem volt semmi, ez egyébként félelmetes, hogy továbbra is milyen szép mekkora gólokat kapunk… Gavin Swankie rúgott ki minket a duplájával a Ligakupából, tehát már 3 gólnál tart idén ellenünk.
A meccs pozitívuma, hogy hosszú idő után Shiels és Cribari is pályára léphetett egy bő 15 percre.

Képek itt és itt láthatók.

1,5 perces öf

Sorozatban 19 győzelemmel túlléptünk az 1992-es 18-as sorozaton, innentől irány az abszolút klubrekord, az 1898/99-ben felállított 22 győzelem! Érdekesmód a meccs utáni nyilatkozatok alapján Dick Campbell, a vendégek edzője jobban hiszi, hogy hibátlanul végig lehetne csinálni a szezont, mint McCoist. Sőt, Campbell szerint elég, ha karácsony után a Rangers már csak a reserve csapatát küldi ki, azokat se tudnák legyőzni.

Végezetül pedig elérkezünk a jelenhez, most szombaton a harmadik helyen álló Ayr jött az Ibroxba. Bajnoki alkalomból legutóbb 1978-ban jártak itt és 1-1-gyel mentek haza.

Rangers – Ayr United 3-0 (2-0)

League One, 15. forduló, december 7.

Bell – Faure, McCulloch, Mohsni, Wallace – Peralta, Black (Crawford, 77.), Macleod, Aird (Templeton, 66.) – Clark, Daly
Gól: Daly (12.), Aird (23.), Mohsni (85.)
Nézőszám: 45 227

Ezt is elrendeztük az első félidőben (sőt, a 25. percig), aztán nagyon belealudtunk a játékba, de az Ayr még így sem tudott mit kezdeni, az egyetlen igazán komoly helyzetük a 91. percben akadt, de Bell védte. Aird ezúttal átkerült a balszélre, ami igencsak bejött, jobban ment neki, mint a jobbon, nem mellesleg rúgott egy tetszetős gólt. A másik Daly-é volt, aki ezzel már 18-nál jár, személyes csúcsa 22, ezt akár még az újév előtt megdöntheti.

Képek itt  és itt láthatók.

1,5 perces öf

McCoist is a második félidei lassú tempót kritizálta, hozzátéve, hogy a végeredmény hízelgőbb, mint a mutatott játék. Mark Roberts szerint az Ayr az elején túlságosan tisztelte a Rangerst és csalódott, mert 3 gól különbség nem volt a két csapat között.

Akárhogy is, a Dunfermline egy 94. percbeli góllal otthon megmentett egy pontot magának, úgyhogy „csak” 16 egységre nőtt az előnyünk.

Mindent egybevetve sorozatban 20 meccset nyertünk, ebből 15-ön gólt sem kapva.

Legközelebb a Stenhousemuir vendégei leszünk, furcsa időpontban: szombaton 18.30-tól.