Téli álomból ébredve

Eltelt a január. Ez van, ha valaki az embéegy ritmusára horkol, mialatt csapata folyamatosan játszik Skóciában. De van ám ennek előnye is: nem veszünk el a részletekben és ahogy tudatunk tisztul, egy szép nagy átlátható képet kapunk a folyamatokról. Egyrészt van három érkező, két távozó és egy csomó gyereket elszórtak Lennyék kölcsönbe a tarcsiból. Ez látszik az ifik teljesítményén, de teljesen jól van ez így. A nagycsapatban a shrácok magabiztosan menetelnek a mielőbbi bajnoki cím felé, Commons nem bír leállni a gólokkal és ma megdőlt egy 92 éves ‘clean sheet’ rekord is.

A csapat januári meccseit megnézve nagy újítás nem volt – minek is lenne. Lenny nem az a kísérletezős alkat és gondolom szeretne behúzni egy bajnokságot veretlenül. A rájátszással együtt összesen 38 meccsből még 14 van hátra. A tabellát 21 ponttal vezetjük az Aberdeen előtt. Ergo (csikidam) ha marad a különbség, legkésőbb március végén – még az alapszakasz zárómeccse előtt – ünnepelhetünk.

A csapat győztes, Lenny pedig nem változtat. Minek is tenné? A bajnokságban 24 meccsből 21-et megnyert a csapat, csak háromszor vesztett pontot, kikapni pedig nem tudnak a fhiúk. Sőt az utóbbi időben olyannyira lehúzták a rolót a kapu előtt, hogy Forsterék megdöntöttek egy 92 éves rekordot. Tizenegy meccse nem kapott a csapat gólt a bajnokságban. Charlie Shaw 1922-ben vitte tíz meccsig, azóta csak Pat Bonner közelítette meg őt egy nyolc meccses sorozattal, de mostantól Fraser Forster tartja a rekordot. Például ilyenek miatt. A mai meccs végén ezért a Wonderwall szólt.

Persze a védelem állandósága is kellett hozzá. Ha valaki nem sérül le, akkor Lenny az örökkévalóságig játszatná a Matthews – Ambrose – van Dijk – Izaguirre  négyest. Mivel Lustig már korábban hónapokra kiesett, Matthews meg csak most januárban néhány hétre, ezért bekerült a jobbszélre Darnell Fisher, aki semmivel sem rosszabb alternatíva az előző kettőnél.  Sőt!

A középpálya sem cserélődött volna soha, ha Ledley nem megy el. Egész januárban Forrest, Brown, Ledley és Mulgrew alkotta a kezdőnket középen, egy esetet kivéve, amikor Biton kaphatott lehetőséget. Ledley távozásával viszont megnyílt egy hely az újak előtt. A mai meccsen ezt az egyik új igazolás, a norvég Johansen kapta, és a meccs legjobbja is ő lett. Ezzel lehet, be is zárult a kapu. Tényleg, Ledley mi a lófaszt keres a kristálypalotában?

Amióta Commons csatár, nem bír leállni. 19 meccsen 15 góljával Hooper babérjaira tör. A natív csatárokat megszégyenítően januárban 5 meccsen 6 gólt és 1 gólpasszt jegyzett. Nem meglepő, hogy ő vezeti a házi góllövőlistát. Utána Stokes lohol kétségbeesetten 9 góllal, őket pedig már Charlie Mulgrew követi 5 találattal. Pukki, Szamarasz, Baldé, Boerrigter???

Először érkezett Holmbert Fridjonsson pár százezer fontért, ami a szakmában aprópénz, pláne egy fiatal tehetségért. Ő húsz esztendős és csatár. A jó hír, hogy magas és Mjällby szerint focizni is tud. Ezt ő úgy fogalmazta meg, hogy olyan, mint Baldé, de kiválóan fejel és nagyon jó bal lába van. Mivel Izlandon szeptember vége óta az egész liga már csak a szaunában ücsörög, erőnlétileg még fel kell hozni a gyereket. Eddig a cserepadra sem került, de alig várjuk, mit tud.  Itt egy összeállítás a Fram Reykjavíkban szerzett góljairól. Kb. mint a Hungária krt. télen

A második jövevény Stefan Johansen, Norvégiából. Arrafelé sem bűvölik a lasztit télen, kábé novembertől márciusig más elfoglaltság után néznek, de azért ő valamivel jobb állapotban várta az igazolást, hiszen már kétszer volt utolsó csere és a mai nappal a kezdőben is helyet kapott. Bajnokcsapatból érkezett (Strømgodset) már befutó, de még bőven felfutó korban van (23) és ennek megfelelően ára is volt (2.2m£). De a stáb azt állítja, megéri a pénzét. Védekező középpályást játszott ma a St. Mirren ellen. Jól bánt a labdával, jól passzolt, néhányszor meghindult és lőtt is. Abszolút beleillett a csapatba. Remek lesz!

Itt van némi anyag a norvég Modricsról:

Ledley lelépett Londonba. Ez azért érdekes, mert alapember volt, a pletykák szerint az egyik legjobban fizetett ember a csapatban és leginkább hazavágyott Cardiffba. Ennek ellenére most jön a Crystal Palace és elviszi. Oké, három milláért végül is  el lehetett adni és így SuperJoe is kipróbálhatja magát  Sanyika csapatában az EPL-ben.

Az megvan, hogy újabban a Celticből az angol első osztályba (is) mennek (Hooper, Wanyama, Ki,  Ledley) nem (csak) a Championshipbe?

A másik távozó a Bang-bang bohóc, aki kölcsönből visszatért csakhogy leüljön beszélni Lennyvel, majd összepakoljon és hazamenjen. Azért a tárgyalást megnéztem volna. Lenny szerint nincs harag és közös megegyezéssel bontottak szerződést, valamint még  a legjobb menedzserek is ejtenek egy-két kapitális hibát. Hát ez ő. Bangura jelenleg csapat nélkül van, pedig még egy éve volt papíron.  Sokba került, de vége. Huhh!

Az utolsó pillanatban megvettük Stokesot. Mégegyszer. Az egykori csatártárs, Leigh Griffith éppen az angol harmadosztályban lőtte a gólokat (26 meccsen 12-t), amikor lecsapott rá a Celtic. Állítólag 1 milllió fontért jön a Celtic Parkba, hogy folytatódjon a Hibernian tehetségeinek hagyományos lehalászása. A Hibsben egyedül kellett labdát tartani, vagy sok védő között kavarnia, abban elég ügyes volt, kíváncsi leszek, ha teret kap, mire viszi. Szerintem Stokes II, de legyen jobb, cáfoljon rám!