8.75 bajnoki cím – május

Miközben Európa legtöbb bajnoksága szépen lassan újraindult vagy kitűzte az újraindulás időpontját (közte a szomszédos angolok is), addig Skóciában kisebb bonyodalom után, de csak sikerült idejekorán, a játéknapok háromnegyede után lezárni a szezont és bajnokká nyilvánítani a Celticet. Hogy ez miért aggályos, nem is kell messzire mennünk: a 2005 és 2012 között eltelt hét év alatt háromszor is előfordult, hogy másé lett a végső győzelem, mint aki a 30. forduló után az élen állt.

Május első hetének közepén, hosszú unszolás után a Rangers közzétette az SPFL elleni bizonyítékait – mintegy 200 oldalban tesznek fel „komoly jogi kérdéseket” az elmúlt hetek eseményeivel kapcsolatban.
Az egyik vádpont szerint, ha idő előtt fejeződik be az élvonal, az SPFL 10 milliót köteles megtéríteni a tévétársaságoknak és szponzoroknak. Ez a teljes, 42 klub részére kifizetendő szezon végi összeg 40%-a. Ezt az infót nem közölték a klubokkal a szavazás előtt, ezen kívül Doncaster egyéb dolgokat is elhallgatott, sőt, állítólag egy héttel a szavazás előtt az SPFL írt egy levelet az UEFA-nak, miszerint a klubok nagy többsége a befejezés mellett van. Feltették még a Dundee szavazásával kapcsolatos kérdéseket (az ő voksuk a spam mappába került) és azt szeretnék, ha egy olyan rangos ügyvéd vizsgálná át a történteket, aki már legalább egy évtizede hasonló esetekkel foglalkozik, mivel „a skót futball hitelessége súlyosan sérült az események miatt”.
A Ligában úgy tűnik, gyorsolvasók dolgoznak, mert röpke másfél órával később már nyilatkoztak is (annak ellenére, hogy ők hivatalosan meg sem kapták a dokumentumot, mert az csak a 41 klubnak lett címezve…), hogy az anyagban semmi bizonyító erejű tény nincs arra vonatkozóan, hogy korrupció/megvesztegetés/kényszerítés történt volna részükről.

Az oda-vissza üzengetések közben egy másik fontos hír is érkezett, miszerint a Premiership klubjainak többsége nem támogatja a ligarendszer átszervezését. A BBC szerint az Aberdeen, a St. Mirren, a Ross County, a St. Johnstone, a Hibernian és a Dundee United is ellene voksolna – más kérdés, hogy utóbbi még nem teljes mértékben tagja az élvonalnak.

Közeledett a 12.-ére összehívott rendkívüli SPFL közgyűlés, mely arra volt hivatott, hogy ismét szavazás útján lehetőséget biztosítson a független átvizsgálás elkezdésére. Itt 42 klub közül 32 voksa szükséges, hogy átmenjen a javaslat, de az eloszlás sem mindegy: az első osztályból 9, a másodikból 8, az alsó kettőből legalább 15 kell. Azt kijelentette a Rangers vezetősége, hogy a vizsgálat felmerülő költségeit ők állják, ugyanis néhány klub korábban azért ódzkodott ettől, mert túl drága lenne.
A már korábban is elégedetlenkedők újra hallatták a hangjukat: a Partick Thistle szerint, ha nem zajlik le a teljesen független vizsgálat, akkor „a skót futball soha nem fog felépülni”, az Inverness egy hivatalos közleményben fejtette ki, hogy ők bele lettek kényszerítve egy elhamarkodott döntéshozatalba, de az Aberdeen és a Stenhousemuir is nyilvánosan beállt a támogatók közé.

https://i0.wp.com/i2-prod.dailyrecord.co.uk/incoming/article22013647.ece/ALTERNATES/s1168v/0_19916539.jpg?resize=604%2C340&ssl=1

Ez a szavazás egyszerűbb volt, az élvonalbeliek közül legalább 4 ellenszavazatánál már eldőlhetett a dolog. Tekintve, hogy a Motherwell és a Hamilton képviselteti magát az SPFL vezetőségében, ők nem szavaznak maguk ellen, a Celtic-nek (aki az egészet irányítja) meg semmi érdeke a vizsgálatra, úgyhogy ha kivesszük a támogatókat (Rangers, Hearts, Aberdeen), a maradék négyből legalább egy szavazat megtorpedózza a vizsgálatot.
A kísérlet végül kudarcba fulladt, összesen 13 klub voksolt igennel (a Premiershipből még a Livingston csatlakozott az előbbi hármashoz), 27 nemmel, ketten tartózkodtak (az Airdrie és a Clyde).

Érthetetlen, hogy a klubok 70%-a miért nem kíván átláthatóságot, amikor nekik ez semmibe sem kerülne. Más részről közel egyharmad nem elégedett a mostani helyzettel, azért ez nem elhanyagolható arány…
Az eredményhirdetés után a Rangers azt írta a nyilatkozatában, hogy ezzel eloszlott az a tévhit, miszerint csak a Rangers áll szemben az SPFL döntéseivel, jó néhány másik klub is átláthatóságot kíván a szervezettől, valamint hozzátették, hogy nem egészséges egy olyan vállalat, amelyben nemcsak félnek, de kampányolnak is a tisztánlátás ellen.

Ami az első osztály folytatását illeti, az SPFL részéről eleinte még az volt az álláspont, hogy a körülményektől függően a létező minél előbb meg kell próbálni folytatni, viszont a Celtic nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy már a 2020/21-es szezonra kell fókuszálni. Ezután, a hónap közepén már olyan hír látott napvilágot, miszerint mind a 12 csapat beletörődött, hogy nem lesz lehetőség a szezon pályán történő befejezésére és napokon belül kihirdethetik a lezárást.

És ez végül május 18-án be is következett: kihirdették a Celtic-et bajnoknak, a Hearts-ot kiesőnek. Az egyetlen elmaradt meccs jelentősnek bizonyult, mert átlagpont alapján így a St. Johnstone megelőzte a Hiberniant a 6. helyen.

https://pbs.twimg.com/media/EYS8hw7XgAE1mZT?format=jpg&name=medium
A zöldek papíron sorozatban 9. alkalommal lettek elsők, kár, hogy ezt nem igazán lehet komolyan venni: az elsőnél egy már csődvédelembe csúszó, 10 pont levonással játszó Rangers-t előztek be, majd jött négy olyan idény, amikor lényegében ellenfél nélkül játszhattak, végül a mostani, íróasztal mellől kihirdetett. Tény, hogy ők szerezték a legtöbb pontot és a legtöbb gólt, de igazán csak a téli szünet után indultak be (9 győzelem, 1 döntetlen, 34 gól), mi meg akkor ragadtunk be. Ami viszont fontos, hogy lett volna hátra 27 megszerezhető pontja a Rangers-nek, tehát matematikailag bőven volt esély behozni őket.

https://i0.wp.com/e1.365dm.com/20/05/768x432/skysports-scottish-premiership_4993167.jpg?resize=604%2C340&ssl=1

Az Evening Times összegyűjtötte azokat a kulcsmeccseket, amelyeken eldőlt a bajnokság – nos, a kilencből ötön nem is ők játszottak

Vajon van-e a világon még egy olyan edző, aki így örül egy világjárvány idején, videokonferencia során megnyert bajnoki címnek?

https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/98470265_3190502497647066_8060911573092270080_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=nLvs9vwGekMAX9NH5EX&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=9d7db923143f8c6538f9f75419bf7255&oe=5EE86CFC

És hogy miért van ennek ekkora jelentősége? Sorozatban 9 bajnoki címet Skóciában harmadjára ér el egy klub (eddig 1-1 volt a két nagy aránya), 10-et viszont korábban még soha nem sikerült begyűjtenie senkinek, úgyhogy a következő idényben egész biztosan kettőzött erővel fognak hajtani, hogy ez összejöjjön.
Egyébként a mostani „majdnem 9” értékét az is csökkenti, hogy amíg a Rangers a 90-es évekbeli 9-in-a-row sorozata alatt 36-szor játszott a Celtic-kel, ez a szám most csak 18 volt.

Néhány szó a többiekről:

Meglepő a Motherwell dobogós helye, főleg, hogy a tavalyi 8. helyük után elvesztették gyakorlatilag az összes gólképes játékost: a teljes idényben szerzett 60 gólból 31 távozott + a 15 gólos Turnbull hosszú távon sérült. Viszont megszerezték Declan Gallaghert, aki olyannanyira bevált, hogy már a válogatottban is bemutatkozhatott.

Az Aberdeen úgy lett negyedik, hogy egyszer volt sorozatban három nyert meccse, azon kívül még kétszer sem tudott egymás után nyerni, a felsőházi 6 csapatból ők rúgták a legkevesebb gólt és a két glasgow-i ellen 6 meccsen 2 pont és 4-15-ös gólkülönbség a mérleg…

A Livingston ötödik helye pozitívum, pláne, hogy a legnagyobb értékeiket (Kelly kapus, Halkett, az előbb említett Gallagher, valamint a holtversenyben házi gólkirály Hardie) elengedték a nyáron. Előhúzták a kalapból Lyndon Dykes-ot, a gólerős idényt futó Steven Lawless-t és a hazai pályát rendesen megnyomták: 14 meccsükből csak kettőt veszítettek, például a Celticet egyszer 2-0-ra verték, másodszor meg a 91. percig vezettek.

A St. Johnstone mélyről jött fel, az első 9 bajnokijukon nem tudtak nyerni és még december elején is legalul voltak. Akkor viszont történt valami és a következő 14 meccsből csak kettőt veszítettek (Celtic, Livi). Ha meg tudják tartani a tehetségeiket, a jövő is bíztató lehet: a legtöbb meccset játszó csapatkapitány Jason Kerr 23, a házi gólkirály Callum Hendry 22, a középpálya motorja Ali McCann 20 éves.

A Hibernian hasonlóan szörnyen kezdte az idényt, az első körös siker után 4 vereség és 6 döntetlen edzőváltást eredményezett, Jack Ross-szal rögtön nyertek hármat, aztán egy átlagos teljesítménnyel lehozták a maradék szezont. Legalább a meccseik nem voltak unalmasak, a Celtic után náluk született a legtöbb gól – igaz, csupán az utolsó három helyezett kapott náluk többet…
A skót futball egyetlen magyar szereplője, Bogdán Ádám hiába kapott a tavalyi kölcsönjátéka után szerződést (akkor Marciano sérülése miatt ő védett a legtöbbször), nem jutott szóhoz és távozik is a zöldektől.

A Kilmarnock nem bírta el a tavalyi bronzérem súlyát, Clarke szöv.kap. lett, távozott 4-5 alapember és az Európa Liga selejtezős wales-i pofon megalapozta a szezonjukat. Október végéig még csak-csak rendben voltak, még a dobogóra is felértek, de aztán jött egy olyan periódus, amikor 13-ból egyetlen egyet sikerült nyerniük, közte egy olyan hetes vereségsorozat, amiből ötször gólt sem szereztek. Ennek ellenére a 7. helyről csak az utolsó lejátszott körben pottyantak eggyel lejjebb.

A St. Mirren szerezte a legkevesebb gólt (24), ennek egyharmadát John Obika, és a legfontosabbat az utolsó meccsükön, amely a jackpot volt: ha ott kikapnak a Hearts-tól, akkor holtversenyben legalulra pottyantak volna és lehet, hogy most ők készülnének a kiesésre. A cseh Hladky kapus sokszor megmentette őket, kérdés, hogy tudják-e még marasztalni, mert kérőkből nincs hiány.

Az újonc Ross County-nak volt a leggyengébb védelme (60 kapott gól), de idegenben verték a Mwellt és az Aberdeent. Az északír válogatott Bill Mckay és Ross Stewart egyaránt 11 gólt szerzett az idényben.

A legkisebb költségvetéssel üzemelő Hamilton már hatodik szezonját „éli túl”, volt egy tizenegy meccses nyeretlenségi sorozatuk, de idegenben kapták el a Rangers-t és a Mwellt is.

Ha valami totál katasztrófa, az a Hearts idei szezonja, pedig az amúgy sem igazán gyengült keretükbe tapasztalt, a skót fociban bevált embereket hoztak (Naismith, Walker, Halkett), ám rengeteg sérülés hátráltatta őket. A lejátszott 30 meccsből 19-szer az utolsó két hely valamelyikén álltak, újév óta pedig szinte végig utolsók. Az edzőváltással sem lettek előrébb, a szurkolók egyetlen öröme, hogy a Hiberniant kétszer is legyőzték idegenben. No meg a Rangers mumusai lettek idén: öt bajnoki pontot és a Skót Kupa elődöntőjének lehetőségét lopták el tőlünk.
Akárhogy is nézzük, a legkevesebb győzelmükkel nem kétség, hogy idén ők voltak a leggyengébbek és 2014 után ismét a másodosztályba pottyanhatnak, ám a korábbi hírek szerint megakadó átszervezési csoport újra munkába állt, hátha mégis véghez tudnak vinni valamilyen változást (a 14-14-14 és a 14-10-10-10 elosztás volt napirenden), akár átmenetileg egy évre, akár tartósan. Mindenesetre elmondták, hogy nem tartják jogosnak, hogy egy külső ok miatt egyetlen klub is jogtalanul bűnhődjön, így a jogi úton való érdekérvényesítésről sem tettek le.

A hónap végén a Daily Record összegyűjtötte a klubok eddigi nyilatkozataiból leszűrhető álláspontokat, eszerint az első osztályban az Aberdeen és a Hibernian elzárkózik minden variálástól, öten csak akkor mennek bele, ha nem ideiglenes, hanem végleges, a Rangers, a Motherwell és a Celtic nyitott bármilyen megoldásra, a St. Johnstone és a St. Mirren sem zárkózik el, csak az időzítést nem tartja jónak.
A másod-harmadosztályban a legtöbb klub nyitott a gondolatra, a negyedosztályúak pedig egységesen kizárólag a 14-14-14-es beosztást szavaznák meg.

Bár egyelőre hivatalos megerősítés nem történt, de az eredmények alapján a Celtic indulhat a BL-selejtezőben (ahol újfent 4 kör vár rá), a Rangers és a Motherwell az Európa Liga első körében – hasonlóan 4 párharccal. Viszont számításaim szerint legalább annyi előrelépésünk lehet, hogy míg idén az első után szerencsével befértünk a második kör kiemeltjei közé, jövőre az első háromban biztosan és kis szerencsével akár a negyedikben is kiemeltek lehetünk.
Lenne még egy induló, a kupagyőztes, ezzel kapcsolatban a Szövetség az elődöntőknél tartó Skót Kupát be szeretné fejezni a pályán, de azt még nem tudják, mikor és hogyan…

Noha a júliusra kiírt Ligakupa csoportkör indulása homályos, egyelőre nincs arra vonatkozó utalás, hogy az augusztus első hétvégéjére tervezett szezonnyitány változna, sőt, a legújabb hírek szerint június közepén elkezdhetik a csapatok a közös edzéseket. Viszont mivel a nézők beengedése Nagy-Britanniában most még nem opció, ezért felmerült egy olyan eshetőség, miszerint úgy szerveznék a naptárt, hogy az Old Firmöket átcsoportosítanák 2021-re. Persze ebbe a Sky Sports tévécsatornának is lesz beleszólása…

És ha már ötletelés: felmerült olyan idea is, hogy a másodosztályúak kialakítanának központokat (például Hampden Park), ahol egy hétvége alatt több meccset is lejátszanának és a nézőket megfelelően szeparálni tudnák.

Ami pedig az Európa Ligát illeti, a még szintén versenyben lévő Getafe elnöke szerint az UEFA a június 17-i ülésén fog tárgyalni a folytatásról, az is elképzelhető, hogy egy meccses párharcokkal fejezik be a sorozatot.

A hónap első napján Stewart Robertson ügyvezető igazgató nyilvánosságra hozta, hogy befagyasztják a szezonbérletek árait, tehát nem lesz emelés. Ezen kívül a klub bevezeti a MYGERS elnevezésű tagságot, amellyel a cél, hogy még közelebb hozzá a szurkolókat a klubhoz, egyúttal értékeljék a hűségüket. A felnőtteken kívül gondoltak a fiatalokra is, ezért lesz egy Born (0-4 év), egy Future (5-11 év) és egy True (12-15 év) kategória, különböző előnyökkel.
A felnőtt kategóriát megvásárlók évente 50 font ellenében (azon kívül, hogy a belépéskor postáznak egy ajándékcsomagot) különböző előnyökhöz jutnak, például a jegyértékesítés során, a klubtévé előfizetésénél, a stadion éttermében, a stadiontúránál, különböző klub eseményeken, stb.
Egyébként alig egy hónap alatt máris összegyűlt 10 000 tag.

https://i0.wp.com/media.rangers.co.uk/uploads/2020/04/MYGERS_MANAGER-Landscape-990.jpg?resize=604%2C256&ssl=1

A bajnokság lezárása után pár nappal a klub bejelentette, hogy azon játékosok, akiknek június 30-ig szól a szerződése, szabadon távozhatnak. Az itteni karrierjük részletesebben majd a nyári átigazolós posztban lesz kifejtve, mindenesetre az tény, hogy a 6 távozóból 5 Warburton idején érkezett. Közülük Foderingham és Holt volt egy ideig alapember, Halliday kiegészítő ember, Flanagan, Alnwick és Rossiter pedig „futottak még” (illetve utóbbi még az sem…) kategória.

Ross Wilson sportigazgató beszélt az átigazolásokról is. Morelos esetén az elmúlt hetekben főleg a Brendan Rodgers-féle Leicester neve pörgött, de Wilson szerint a mostani helyzet átalakíthatja a piacot és mivel áron alul nem akarjuk elengedni az értékeket, ez csökkentheti az érdeklődők kedvét. Hagival kapcsolatban elmondta, hogy kölcsönösen mind a két fél elégedett és a Rangers-nek elsődleges vásárlási joga van rá, de egyezség még nem született.

További jó hír, hogy úgy tűnik, sikerült végre teljesen megszabadulni a Mike Ashley-féle, igencsak előnytelen, hét éve kötött Sportsdirectes szerződéstől és a 2020/21-es idényt új kereskedelmi partnerrel lehet kezdeni, valamint a mostani mezgyártó Hummel helyett is mással fogunk találkozni, viszont a főszponzor a 32RED marad.
Rögtön ezután fel is merült, hogy a 2015-ben alapított, magát a World’s first premium sportswear brand-ként ismertető Castore nevű brit sportszermárka lehet az új partner. Ami érdekes, hogy jelenleg egyetlen komolyabb egyesülettel sincs kapcsolatuk, a legnagyobb nevük a (szintén skót) teniszező Andy Murray, akivel tavaly szerződtek.

Néhány sablon tervezet után a hónap közepén mind a két fél hivatalosan is bejelentette az együttműködést, amelyet a klub „a közelmúlt egyik legértékesebb kereskedelmi megállapodásának” titulált.

https://i0.wp.com/media.rangers.co.uk/uploads/2020/05/castore_990420.jpg?resize=604%2C256&ssl=1

A Castore nem a mennyiségre, hanem a minőségre akar építeni, a következő másfél évben 3-5 európai topligás csapattal kíván leszerződni, de a Rangers lesz a zászlóshajó. A cég alapítói, a testvérpár Phil és Tom Beahon Liverpoolból származnak, a mögöttük álló befektetők összvagyona 5 milliárd fontra rúg.

https://pbs.twimg.com/media/EXP3DKvWsAEkc1x?format=jpg&name=medium

Ez még csak tervezet

https://pbs.twimg.com/media/EXRLn-uXgAApDTu?format=jpg&name=large

Akár ilyen is lehet az idegenbeli

Az biztos, hogy a szerződés öt évre szól, az első pletykák szerint évi 4 milliós támogatással, de olyat is lehet olvasni, hogy a végösszeg felülmúlhatja a Celtic nemrég az Adidassal kötött, szintén öt éves, összesen 30 milliós megállapodását.
A bejelentéssel egyidejűleg kiderült, hogy a stadionnál található, utóbbi időben eléggé lepukkant Megastore mintegy negyedmillió font értékű felújításon fog átesni, amely után világszínvonalú lesz.

https://i0.wp.com/media.rangers.co.uk/uploads/2020/03/040320_ibrox_main_stand_01.jpg?resize=604%2C256&ssl=1

További hírek a skót foci világából

A kényszerszünet egyik legérdekesebb történése Tommy Wright, a St. Johnstone menedzserének távozása. A skót foci egyik legrégebb óta hivatalban lévő edzője 7 év és 309 meccs után hagyja ott a Szenteket, akik a klub történetének legeredményesebb trénereként fognak rá visszaemlékezni.

https://pbs.twimg.com/media/EXARLhrX0AE210J?format=jpg&name=4096x4096

Igazából az is nagy szó, hogy ilyen nagy mennyiségű meccsből pozitívan jött ki, több a győzelme, mint a veresége, ráadásul sikerét már a kezdésnél megalapozta, hiszen első tétmeccsén a klub történelmében először sikerült egy idegenbeli nemzetközi kupameccset megnyerni (Rosenborg és tovább is jutottak). Az első szezonban összejött a klub egyetlen Skót Kupa győzelme is, a Dundee Unitedet verték 2-0-ra a döntőben. Sorozatban háromszor hozta be a csapatot a 4. helyre, kétszer eljutottak a Ligakupa elődöntőjéig, sőt, egyszer az év edzőjének is megválasztották.
Az idei szezon nem igazán sikeres, a Celtic elleni 0-7-tel kezdték a bajnokságot, a 7. helyen állnak és a második legkevesebb gólt szerezték, bár ha behozták volna az elmaradt meccsüket (a Rangers ellen), akkor a felsőházba kerülnek. A távozást az edző kezdeményezte, két év még hátra volt a kontraktusából – valószínűleg hazája, az északír válogatott megüresedett kapitánya posztjában reménykedik.
Utódja ideiglenesen segítője, a korábban a Rangers-ben 133 meccsen szerepelt Alec Cleland, aki már Wright kinevezése előtt is kisegítette a klubot. Végleges utódként néhány érdekes név már felröppent, Barry Ferguson, Peter Lövenkrands, Owen Coyle.

A mindenféle listákat készítő CIES 93 ország élvonalában összeszedte a 22 év alatti játékosok bajnoki perceit. A gyűjtés szerint Skócia középen, a 45. helyen van a játékpercek 13,4%-ával. Klubokra lebontva a Rangers konkrétan országon belül a legrosszabb a maga 1,7%-ával (ami ugyanannyi, mint az Újpesté), a legjobb meg a kieső helyen álló Hearts, 20,6%-kal, míg a Celtic és a St. Johnstone lényegében fej-fej mellett a második-harmadik.

Egy másik gyűjtésük a gól nélküli mérkőzéseket szedte össze 150 ország élvonalában. Skócia a maga 6,8%-nyi 0-0-jával elég jó helyen áll, országon belül a Rangers a legkevésbé unalmas, hiszen az elmúlt 5 évben a bajnoki meccseinek mindössze 3,6%-án nem született gól – ez még világviszonylatban is kiemelkedő, a mintegy 1500 vizsgált klub felső 125-ében vagyunk. Az ellenpélda a Kilmarnock, amely hozzánk képest háromszor olyan gyakran játszik 0-0-át.

A Scotsman összegyűjtötte az élvonal idei átlag nézőszámait, érdekes, hogy a két nagy után a gyenge idényt futó két fővárosi következik. A Hibs utolsó hazai meccsén (a Hearts elleni derbin) 20 197-en voltak, ez az idei legnagyobb „non-Old Firm” nézőszám. Az Aberdeennél csökkent a harmadik legnagyobb számban az átlag tavalyhoz képest, a remeklő Motherwell alig 40%-át tudja megtölteni a stadionjának, a Ross County-nál 20%-kal nőtt a feljutás után, a Dundee Unitednél meg 60%-kal mentek ki többen, mint tavaly. A negyedosztályban az abszolút újonc Cove Rangers 764-es száma a legmagasabb, míg a legkevesebben (300) az Albion Roversre kíváncsiak.

A Daily Record utánajárt, hogy az egyes klubokra mely országokban keresnek rá a legtöbben. Nos, eszerint a Motherwell az Antarktiszon, a Hibernian Dzsibutiban, a Hearts Jemenben, az Aberdeen Gabonban a legnépszerűbb…

Egy hosszú elemzés Gerrard idei taktikájáról.

Érdekesség, hogy a Hamilton úgy tervezi, hogy a következő idényben nem fog bérletet értékesíteni, kizárólag meccsről-meccsre lehet majd jegyeket venni.

A hónap hülyéje díj egyértelmű győztese az a 49 éves tag, aki a bajnoki cím kihirdetése után nemcsak hogy egy Celtic zászlóval bemászott örömködni az Ibrox-ba, de fel is vette ezt videóra. Jutalma egy jó kis letartóztatás.

A hónap sztorija pedig a Livingston harmadik számú kapusáé, amelyről a magyar média is beszámolt.

Az előző hónapi után itt egy újabb igencsak jó kvíz a skót futball egészéről.
Ez pedig egy másik, klub specifikus kérdéssor.

Örömteli hír, hogy bővült a Morelos család, Kolumbiában megszületett Leonela, Alfredoék első gyermeke. Az újdonsült apuka egyébként sem unatkozott az elmúlt időben, minden héten jött róla hír, hogy folyamatosan egészségügyi- és élelmiszercsomagokat osztott szét odahaza rászorulóknak.

https://i0.wp.com/i2-prod.dailyrecord.co.uk/incoming/article22060343.ece/ALTERNATES/s810/0_Screenshot-2020-05-20-at-195337.png?resize=604%2C402&ssl=1

A hónap képe Edmundson gyerekkori fotója, ami annak fényében igazán érdekes, hogy Manchesterben született és 2019 júniusáig nem is érintette a skót focit:

A klub szurkolói csoportja, az Union Bears videós összeállítása az idei szezonról:

E havi retro meccsek:

St. Mirren – Rangers 0-1, 2010, Ligakupadöntő, teljes meccs
Rangers – Celtic 2-1 (hosszabbítás után), 2011, Ligakupadöntő, teljes meccs – az utolsó nagy trófeánk
Dundee United – Rangers 0-3, 2009, bajnoki, teljes meccs + bajnoki cím ünneplése
Rangers – Dunfermline 6-1, 2003, bajnoki, teljes meccs + bajnoki cím ünneplése
Rangers – Celtic 4-0, 2000, bajnoki, teljes meccs
Motherwell – Rangers 3-0, 2015, playoff döntő visszavágó, teljes meccs – Cammy Bell hatalmas potyájával

Skócia – Észtország 2-0, 1997, Vb-selejtező, teljes meccs
Skócia – Feröer 6-0, 2006, EB-selejtező, teljes meccs

St. Johnstone – Dundee United 2-0, 2014, Skót Kupa döntő, teljes meccs
Hibernian – Hamilton 2-2, 2014, playoff döntő, visszavágó, teljes meccs + büntetők
Falkirk – Hibernian 3-2, 2016, playoff elődöntő, visszavágó, teljes meccs