Kékfény, 27. epizód

Jó régen, egész pontosan 15 hónapja nem volt Kékfény blogbejegyzés, mely arra hivatott, hogy ömlesztve egy helyen jelenjenek meg mindenféle vegyes (akár bulvár) hírek a Rangers és a skót foci háza tájáról. A szezon végeztével eljött ennek is az ideje!

A klub a Mohsni-féle eset másnapján kiadott egy három mondatból álló közleményt, mely alapján teljes mértékű együttműködést ígérnek a rendőrségnek az ügy kivizsgálása során, megköszönik a szurkolók nyugodt viselkedését a hazaiak provokálása ellenére, és a tunéziai tettét „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítve elmondják, amennyiben nem járt volna le a szerződése, akkor felbontották volna azt.
Maga az érintett ezt mondta: „A vesztes meccs után mentem az öltöző felé, nem akartam senkivel se beszélni. Egyszer csak valaki meglökött hátulról. Ilyet csak a gyávák tesznek. Azt hittem, megtámadtak, csupán önvédelemből cselekedtem. A tévéből persze máshogy látszódott. Elnézést kérek a szurkolóktól.”
Ügynöke pedig elmondta, hogy biztosan nem Nagy-Britanniában lesz a következő állomása…
Első körben 4 meccses eltiltást kapott, de ez akár 20-ig bővülhet – ami, mivel erőszakos cselekedetről van szó, nemzetközi tiltással is járhat.

Közben kijött az új idegenbeli mezgarnitúránk is, a vendégkapus pedig így fog kinézni.

https://i0.wp.com/www.rangers.co.uk/images/kit/201516/AWAY1516/awaydetail_01.jpg?resize=604%2C372

A másodosztályú történéseket már unásig ismerjük, nézzük át, hogy hogyan fejeződtek be Skócia többi ligájában a küzdelmek!
Az élvonalat természetesen a Celtic nyerte, nagyjából februárig tudta az Aberdeen a lépést tartani velük. Kiesett és ezzel jövő évi ellenfelünkké vált a St. Mirren.

A másodosztályban nagy nehézségek árán bent tudott maradni mumusunk, az Alloa: a playoff első körét 2-0, 0-1-gyel vette, a döntő odavágóját viszont 3-1-re a Forfar nyerte. A visszavágó második félidejében aztán beindultak, rúgtak hármat és így nem pottyantak ki.

A harmadosztályból feljutott a Greenock Morton, ami azért jó, mert számításaim szerint ők az egyetlen ligacsapat, amellyel a lesorolás óta egyszer sem játszottunk (bajnoki keretek között az Albion Rovers-szel sem, de kupákban kétszer is). A playoffon bent maradt a Stenhousemuir, úgyhogy az idei szezonban minden esetben a felsőbb osztályúnak kedvezett a rájátszás.

A legalsóbb szintet az Albion Rovers nyerte, a Montrose pedig megtarthatta a ligatagságát, bár a Brora Rangers egészen a visszavágó 76. percéig közel állt a csodához, de jövőre nem találkozunk új csapatnévvel.

Egy kis videós összefoglaló az idényről a Sun prezentálásában:

A ligakupát a Celtic nyerte a döntőben a Dundee Utd-et verve, a Skót Kupa elődöntőjében viszont pofára estek (a triplázás idén sem jött össze) és ha már az Inverness-nek sikerült a bravúr, a döntőben a Falkirköt is felülmúlták, így történetük során először nyerték meg a kupát és először láthatjuk majd őket Európában is. Ha még ehhez hozzávesszük a dobogós helyezést (soha nem végeztek ilyen magasan), akkor nem csoda, hogy John Hughes lett az év menedzsere Skóciában!

Éppenséggel ezt a címet Alex Neil is simán kiérdemelte volna, aki tavaly feljutott a Hamiltonnal, ősszel elképesztőt menetelt velük, még a dobogóért is mehettek volna, ha télen nem szedik szét a csapatot – de a góllövőkkel együtt az edző is távozott, az aktuálisan a 6.-8. helyen tanyázó Norwich City-hez. A Kanárikat szinte ismeretlenül, fiatal (33 éves) edzőként végül behozta a harmadik helyre és a playoff megnyerésével visszajuttatta az élvonalba, ahol jelen állás szerint ő lesz az egyetlen skót menedzser!
Nem semmi történet, hogy a szezont egy Arbroath elleni ligakupameccsel, 450 néző előtt kezdte és a Middlesbrough ellen a Wembley 85 000 nézője előtt zárta…

Essen néhány szó a következő szezonról: a bajnokság(ok) sorsolására június 19-én, pénteken derül fény. Az élvonal az augusztus 1-jei hétvégén, az alacsonyabb osztályok egy héttel később kezdik a bajnokságot.
A következő két idényre a Ladbrokes nevű fogadóirodával sikerült megegyeznie az SPFL-nek, így ők lesznek mind a négy osztály (névadó) szponzorai.

https://i0.wp.com/i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/05/14/01/289FECDD00000578-0-image-a-16_1431564966483.jpg?resize=604%2C403

Európában jövőre is négy csapat képviseli Skóciát: a Celticnek ezúttal is 3 kört kell mennie a BL-csoportkörig, az Aberdeennek és a St.Johnstone-nak 4-4 párharcot kellene túlélnie, az Invernessnek pedig 3-at az Európa Liga főtáblájáig. Első ellenfeleiket június 22-én ismerik meg.

Ejtsünk néhány szót a skót válogatott(ak)ról!
A felnőttcsapat 2015-ben eddig két-két barátságos- és tétmeccsen van túl, előbbiek folyamán az északíreket és Katart 1-0-ra, utóbbiakon Gibraltárt 6-1-re sikerült legyőzni, Írországgal pedig idegenben 1-1-et játszottak. A világranglistán mostanában a 28. hely környékén találkozhatunk velük, de ami fontosabb számukra, hogy 6 meccs után a harmadik helyen állnak az Eb-selejtezős csoportjukban. Folytatás szeptemberben Grúziában, ahol nagyon fontos lenne a győzelem, mert az írek Gibraltárról várhatóan elhozzák a három pontot és azzal megelőznék a skótokat.

Márciusban Magyarországon rendezték az U17-es Eb-elitkört, ahol rajtunk kívül a bosnyákok és a csehek voltak a skótok ellenfelei. A keretben hárman kaptak a Rangersből meghívást, a McCrorie fivérek (Robbie kapus, Ross védő), valamint Liam Burt középpályás. Végül 1-1-1 győzelem-döntetlen-vereség után második helyen sikerült továbbjutni, mindhárom fiatal végigjátszotta a meccseket. Ezután jöhetett a május elején Bulgáriában rendezett 16 csapatos döntő kör, ahova a görög-francia-orosz válogatottak mellé kaptak besorolást. Ez nagyon nehéznek bizonyult, 0 ponttal és 0-8-as gólkülönbséggel zártak. Az első két meccset itt is mindhárman végigjátszották, ám a második végén Burtöt kiállították, így ő eltiltott lett, és mivel már továbbjutni esély sem volt, ezért a zárómeccsen a másik kapus védett. De összességében elmondható, hogy mindhárman abszolút alapemberek, sőt, McCrorie-ék történelmet is írtak, hiszen Skócia futballtörténelmében ők az első testvérpár, aki egy nemzetközi tornán egyszerre pályára lépett.

https://i0.wp.com/www.rangers.co.uk/media/k2/items/cache/ff92f767a0c4f803ca20db73a4631ff6_XL.jpg?resize=604%2C372

A 19 éven aluliak Eb-elitkörében március végén Ausztriában jártak a skótok, ahol az olasz és a horvát válogatott egészítette ki a csoportot. Itt Liam Kelly kapus mellett Ryan Sinnamon hátvéd kapott meghívót (Tom Walsh sérülés miatt nem lehetett ott). Ezt egy győzelem és két döntetlen mérleggel sikerült abszolválni, ami a második helyre volt elég és mivel itt a döntő kör csak 8 csapatos, ezért idén ennyire futotta. Kelly mindhárom, Sinnamon két meccset játszott végig.
Legközelebb novemberben, Írországban a szlovén és a lett négyes játszik majd a kvalifikációs körben.

És akkor a kevésbé aktuális/bulváros dolgok…

Még tavaly nyáron Glasgow adott otthont a Brit Nemzetközösségi Játékoknak, az Ibroxban is rendeztek sporteseményeket. Ennek alkalmából készült egy jó kis drón videó a stadionról és annak környékéről:

Fraser Aird az idén alig-alig kapott lehetőséget a csapatban, még a nyáron az egyik kanadai lap kedvéért összeállította az álom 11-ét, amelyben három csapattárs is helyet kapott.

Szintén a tavaly nyárhoz köthető az Ice Bucket Challenge, mely eredetileg az ALS-ben szenvedő betegek számára való jótékonyság céljából indult el – egykori kapitányunk, Fernando Ricksen is ezen betegséggel küzd. A jeges vízzel egymást leöntő láz végigsöpört a világon és nagyon sok, a klubhoz köthető ember is részt vett a dologban:

Allan McGregor és Sone Aluko
Charles Green
Ally McCoist
Kenny Miller
Kris Boyd
Andy Goram
Easdale testvérek
Walter Smith

És ha már Ricksen… Május elején a Sky Sports készített egy egyórás dokumentumfilmet Fernandóról és a betegségéről, szívszorító, mindképp érdemes végignézni!

A Sky Sports persze könnyedebb hangvételű műsorokat is csinál, például rendszeresen látogatja a csapatokat és elvégezteti velük a „Crossbar challenge”-et, melynek az a győztese, aki eltalálja a kezdőkörből a felső kapufát. Az nem derül ki, hogy pontosan mikor jártak a csapatnál, mindössze annyit tudunk, hogy decemberben lett feltöltve a videó.

Érdekes statisztikát gyűjtött össze az STV, az egyes élvonalbeli klubok nézőszámai hogyan alakultak az előző két évtizedben.

Egy argentin/olasz designer újragondolta a világ legjelentősebb klubjainak mezeit, a miénk szerintem nagyon szép lett, ezen a honlapon megtekinthető a többi.

https://i0.wp.com/res.cloudinary.com/tempest/image/upload/MTI5MDAyMDM2NDg1MjY1ODg2.png?resize=604%2C973

Még februárban az előző vezetőség tiltólistára tette a Daily Record napilapot, amely akkor összegyűjtötte a csődvédelem ideje óta a Rangers-szel foglalkozó címlapjait, érdekes válogatás.

És végezetül egy kis videó a februári Old Firm előkészületeiről.

https://pbs.twimg.com/media/BijA93dIgAA-eC3.jpg:large