Pre-season 2015 nyár

Ideje elindítani az előszezonos bejegyzést, hiszen lassacskán kezd összeállni a keret, az edzések megkezdődtek, a menetrendek sorban napvilágot látnak.
Az átigazolási poszthoz hasonlóan ez is rendre frissülni fog, az egyes update-ek alján látható dátum szerint lehet követni!

Kezdésként indítsunk az elmúlt szezon villámgyors összefoglalásával, 101 gól 101 másodpercben:

 

Mivel a másodosztályban ragadtunk, ezért idén is három kupáért küzdhetünk:
A Skót Kupa augusztus 15-én indul a ligán kívüli csapatok selejtezőivel, mi viszont (az előző két évvel ellentétben) csak 2016 januárjában, a 4. körben fogunk becsatlakozni, a legjobb 32 közé. A döntőt május 21-én rendezik.

A Ligakupában már az első körben belépünk, itt a Peterhead-et sorsolták ellenfélnek, a meccs az augusztus 1-jei hétvégén lesz az Ibroxban. Az első kör összes párosítása itt böngészhető, döntő március 13-án.

Remélhetőleg idén már tényleg utoljára fogunk elindulni a Petrofac Training (lánykori nevén Challenge) kupán, mely az alacsonyabb osztályú klub versengése – és amelyet illene végre megnyerni. Érdekes módon tavalyhoz hasonlóan most is a legelső körben megrendezik az előrehozott döntőt, tavaly az Ibroxban hosszabbítás után 2-1-re vertük a Hiberniant, idén a fővárosban játszunk. Július 25-én ez lesz az idény első tétmeccse.
Teljes sorsolás itt böngészhető.

A bajnokság sorsolását is ismerjük már.
Kezdésnek (tavalyhoz hasonlóan) az aktuális kiesőt, a St. Mirrent fogadjuk, megyünk a mumus Alloához, ezen kívül a Hibs és a QotS elleni rangadók is beleférnek az augusztusba. Karácsony másnapjára szintén kapunk egy Hibs elleni meccset, majd március elején találkozunk velük utoljára és a St. Mirren elleni idegenbeli meccsel ünnepeljük a bajnoki címet zárjuk az alapszakaszt.

https://i0.wp.com/www.rangers.co.uk/media/k2/items/cache/7f56ca91ae4eb82b8754d752cd736c76_XL.jpg?resize=604%2C372

Kiemelve a hazai meccsek

Eközben a keret kereken négy héttel az idény kezdete előtt megkezdte a felkészülést az új edzői stábbal. Az első nap képei.

És az első felkészülési ellenfelünk is ismert: a Burnley-t fogadjuk július 21-én este. A Premier Ligából kieső csapat ideálisnak tűnik, hogy felmérjük, hogyan is állunk. Egyébként ebben is Warburton keze lehet benne, hiszen az angolok edzőjével együtt dolgozott a Watfordnál. Érdekesség, hogy korábban egyszer találkozott a két csapat, még 1922-ben, egy jótékonysági meccs keretében.

Elég jó ütemben zajlik a bérletárusítás, július 1-ig 21 500 fogyott el és eddig csak azoknak volt lehetőségük venni, akik az előző szezonban is bérletesek voltak, a többiek csak ezután jönnek. Dave King szerint a cél a 40 ezer lenne, majd meglátjuk.

A mostani hétvégén néhány napra átutazik a csapat Londonba, ahol a Tottenham edzőkomplexumában készülhetnek és zárt kapuk mögött a Spurs U21-es csapata ellen játszani is fog a valószínűleg fiatalokból álló keret. Warburton elsősorban az ellenfél játékosaira lesz kíváncsi, szeretne kölcsönbe hozni egy-két embert (Harry Winkset már említettem). Érdekesség, hogy a Spurs U21-es csapatát egykori játékosunk, Ugo Ehiogu irányítja.

Időközben Skócia legjobbjai (?) megkezdték „dicső menetelésüket” Európa színpadán. A Celtic a Stjarnan ellen kezd a BL selejtezőben, az izlandiaknak tavaly a Motherwellt már sikerült kiejteniük.

Az EL-ben a St. Johnstone-nak az örmény 4. helyezett Alashkert ellen idegenben sikerült 1-0-ra kikapnia. Igaz, még a sorsolás előtt az elnökük panaszkodott, hogy reméli nem túl távoli ellenfelet kapnak, mert anyagilag megviseli őket az utazás. Nos, pechükre a két város mintegy 5000 km-re fekszik egymástól… A párharc továbbjutója a Crvena Zvezda-Kairat (kazah) győztese ellen játszhat.
Az Aberdeen csak egy fokkal jobban áll, a macedón bronzérmes KF Shkendija ellen 1-1-et ért el idegenben. A győztesre a tavalyi Fradi-verő Rijeka vár.
A harmadik induló Inverness a román 4. Astra Giurgiu ellen fog debütálni Európában a következő körben.

A többi skót csapat is elkezdte a felkészülést, ebből szemezgetek néhány érdekesebbet.
A Ross County például Magyarországra, pontosabban Telkibe jön, ahol július 14-én és 18-án két másodosztályú ellen (Soroksár, Szolnok) mérkőzik. A Celtic meg mivel olyan kevesen kíváncsiak rá, hogy nem érné meg kinyitni a stadiont munkák zajlanak az otthonában, ideiglenesen átköltözött a St. Mirren Parkba, ahol nem kicsit pofátlan módon teljesen otthonosan érzi magát… A Den Bosch-t 2-0-ra legyőzték, a Dukla Prágától 5-3-ra kikaptak és még a Real Sociedad ellen játszanak itt, majd a két BL selejtező között elutaznak az Eibarhoz, utána meg fogadják a Rennes-t.

https://i0.wp.com/i.imgur.com/Ou2gFQm.jpg?resize=555%2C370

No komment…

Ezen kívül lesz még Heerenveen-Motherwell, Vitesse-Dundee Utd, Utrecht-Dundee Utd, Hearts-Everton, Dundee-Everton meccs is a nyár folyamán.

frissítve: július 9.

——————————————————————————————————————————————

Pénteken a csapat Londonban, zárt kapuk mögött, egy inkább edzésnek megfelelő 3×30 percet focizott a Tottenham korosztályos csapatával. Annyira „titkos” volt az esemény, hogy a csapatnévsort sem hozták nyilvánosságra, mindössze annyi derült ki, hogy 3-2-re kikaptunk, Clark büntetőből és Kiernan fejesből vette be az angolok hálóját.
A jövő héten egyelőre nem ismert ellenfél ellen még egy zártkapus meccsünk lesz, aztán 21-én jön a Burnley, 25-én pedig megyünk az első tétmeccsre a Hibs-hez.

A tavaly óta Development League-nek elkeresztelt U20-as bajnokság sorsolását is elkészítették, a 17 csapat oda-vissza játszik egymással. A várható menetrend itt böngészhető.
Old Firm október 6-án és február 2-án.

A szezon során többször beszámoltam a fiatalok helyzetéről, de a végeredményről még nem ejtettem szót, úgyhogy ezt most pótolom: a kezdeti bukdácsolás után végül a 4. helyen zárt a Rangers U20.
Volt néhány nagy arányú zakó (Celtic 1-6, Hibernian kétszer 1-4) és győzelem is (Hearts 5-1, Ross County 6-1), emellett dicséretes, hogy az ifikupadöntőbe is sikerült bejutni, ahol viszont a Celtic nem kegyelmezett, 2-5 lett a vége, csak a zöldek mókás öngóljánál tudtunk örülni.

A góllövőlista harmadikja a felnőttcsapatban is eredményes Ryan Hardie lett, aki 19 találatával a csapat góljainak közel 30%-át vállalta magára. Az utána következő Callum Gallagher 9, Darren Ramsey pedig 8 gólt ért el, és ha ehhez hozzávesszük, hogy az ifikupában is berámolt még 3-at (például egy ilyen fantasztikusat), akkor tényleg érthetetlen, hogy miért nem kapott több szerepet a nagyoknál.

Idén viszont várhatóan többet fogjuk látni, ugyanis a szombaton rendezett Dumbarton elleni felkészülési meccs után Ian Durrant edző elmondta, sajnálja, hogy „elvesztették” Hardie-t, aki fellépett a nagyok közé. Egyébként ezt 4-0-ra nyertek a fiatalok, bár csalóka az eredmény, hiszen nálunk 7-en is az U17-ből jöttek fel, míg a vendégeknél 5 próbajátékos szerepelt.

A héten érintett két skót kupacsapat felemás eredménnyel zárt: a St. Johnstone a győzelme és 25 perc emberelőny ellenére szégyenszemre nem tudott továbbjutni az UEFA ranglistán 452. helyen álló örmények ellen (ez még akkor is gáz, ha a komplett kezdő középpályájuk sérült volt, valamint 47 millió forintba kerültek a repülőjegyeik), az Aberdeen pedig a macedónokkal játszott egy gólnélküli meccset, így idegenben lőtt góllal ment tovább.
Jövő hét szerdán a Celtic otthon kezd az izlandi bajnok, csütörtökön az Inverness szintén otthon a román Astra ellen, a Dons pedig Rijekában.
Egyébként az Astra is játszott tavaly skót ellen, a Celtic-kel voltak egy El-csoportban, valamint érdekesség, hogy az edzőjük az a Marius Sumudica, aki a Debrecenben szerepelt 2002-04 között.

frissítve: július 12.

——————————————————————————————————————————————

A nagyoknak a zártkapus Spurs elleni edzés után az első „normális”, de még szintén zártkapus felkészülési meccsük 2-0-ra végződött az Ayr ellen, a gólokat Templeton és a próbajátékon lévő Holt szerezte. A csapat így állt fel: Foderingham – Aird, Kiernan (Zaliukas, 75.), Wilson, Wallace – Halliday (Thompson, 60.), Law (Walsh, 60.), Shiels (Holt, 45.), McKay (Hardie, 75.), Templeton (Shiels, 60.) – Clark (Gallagher, 60).
Ebből kitűnik, hogy Aird a jobbhátvéd (!) poszton szerepelt, bár ez nem teljesen újdonság számára, tavaly a fiatalok között játszott már ott.
Warburton elégedett volt a tempóval, a labdabirtoklással és a helyzetek kidolgozásával is.

Az első (és egyetlen) hagyományos felkészülési meccsünkön a Burnley volt az ellenfél az Ibroxban. Az angolok az idei szezonban estek ki a Premiershipből, és több érdekes tényt is tudunk róluk: edzőjük, Sean Dyche együtt dolgozott Warburtonnel a Watford utánpótlásában; az Arsenal 2003/04-es veretlen szezonja előtt ők tartották a veretlenségi rekordot: 1921-ben 30 találkozón nem kaptak ki; Paul Gascoigne itt kezdett el levezetni; eddig mindössze kétszer találkozott a két klub, 1922-ben egy oda-visszavágós jótékonysági meccs keretében (ez pont a veretlenségi szériájuk után volt): az elsőt 3-0-ra az angolok, a másodikat 2-0-ra a Rangers nyerte.
A jelenlegi keretükben több, a skót focihoz kapcsolódó játékos van: Matt Gilks háromszoros, George Boyd kétszeres skót válogatott (pedig mindketten angolnak születtek), Scott Arfield száznál több meccset játszott a Falkirkben, Lukas Jutkiewicz pedig csak egy, de annál tartalmasabb kölcsönidényt játszott végig a Motherwellben, 12 gólig jutva.

https://therangersreport.files.wordpress.com/2015/07/screenshot-18.png?resize=351%2C414

A Warburton-éra nyitányán 6 újonc (plusz Wilson) debütált, a következő felállásban: Foderingham – Tavernier (Aird, 65.), Kiernan (McGregor, 65.), Wilson (Zaliukas, 78.), Wallace – McKay (Shiels, 65.), Law, Halliday (Thompson, 65.) – Holt (Walsh, 65.), Waghorn (Clark, 65.), Templeton (Miller, 65.).

Néhány megjegyzés a 0-1-gyel végződő találkozóról: üdítő volt látni, hogy a tavalyi szenvedő csapatból csak kettő alapember volt a kezdésnél a pályán; az angoloknak az első fél órában közük nem volt a meccshez; Arfield gólja után kiegyenlítődött a fölényünk, majd inkább az ő javukra állt a dolog. Tavernier sokszor jött fel biztatóan a támadásokhoz; Waghorn már-már a tavalyi Boyd képét festette fel a sok kihagyott helyzetével; a gól a védők elbambulása miatt született; Foderingham elképesztő mennyiségű hazaadást kapott. Összességében a 22 344 nézőnek nem lehetett panasza a játékra.

https://i0.wp.com/i1.dailyrecord.co.uk/incoming/article6110997.ece/ALTERNATES/s1227b/JS68644171.jpg?resize=604%2C414

Képek itt és itt láthatók.

Másfél perces öf itt, hosszabb videó itt nézhető.

Warburton az első félórával nagyon elégedett volt, úgy véli, a gól után sokáig tartott feléledni, a második félidőben azonos volt a két csapat, ami dicséretes, hiszen az ellenfél tavaly még az EPL-ben szerepelt. „De ha kikapunk, soha nem vagyok boldog.” – tette hozzá.

Innentől kezdve (kedd) a szombati, Hibs elleni Challenge-kupa meccsig a felkészülést a Scott Allan-teleregény uralta: két ajánlatunkat is visszadobták, biztos, hogy nem adják, de ő jönne, stb. Warburton a sajtótájékoztatón nem kívánt foglalkozni az üggyel, azt elismerte, hogy mivel tehetséges játékos, ezért természetesen a látókörben van, de mivel jelenleg nem a Rangers játékosa, ezért tiszteletlenség lenne vele foglalkozni.
Alan Stubbs, a Hibs edzője viszont úgy gondolhatta, hogy Allannek nem tett jót az elmúlt napok cirkusza, mert csak a kispadra tette.
Warburton első tétmeccsén ugyanazt a kezdőt küldte ki, mint pár nappal korábban a Burnley ellen.

Hibernian – Rangers 2-6 (1-2)
Petrofac Training Cup, 1. kör, július 25.

Foderingham – Tavernier, Kiernan, Wilson, Wallace – Holt (Shiels, 60.), Halliday, Law – McKay, Waghorn (Clark, 74.), Templeton (Miller, 60.)
Gól: Stanton (15.), Cummings (60., büntető); ill. Tavernier (39.), Waghorn (44. és 47.), Halliday (62.), Miller (77. és 81.)
Nézőszám: 11 225

https://i0.wp.com/i3.dailyrecord.co.uk/incoming/article6136235.ece/ALTERNATES/s615/JS68863526.jpg?resize=532%2C354

https://i0.wp.com/e0.365dm.com/15/07/800x600/hibernian-rangers-martyn-waghorn_3329294.jpg?resize=525%2C394

Lényegében ez teljesen az ellentettje volt az angolok elleni találkozónak: itt az első fél órában az ellenfél játszott jobban, a maradék időben pedig mi. Az eredményt látva könnyen mondhatjuk, hogy megvolt az első lépés a BL-győzelem felé vezető hosszú úton… 🙂
Persze azért ne szaladjunk ennyire előre, a Hibs kis szerencsével 2-3 gólt lőhetett volna az elején, de aztán beindultunk és olyan hengerelést mutatott a csapat, amit az elmúlt években nagyon ritkán és jóval szerényebb ellenfelekkel szemben.
Tavernier megint nagyot játszott és egy gyönyörű szabadrúgás gólt ragasztott be, Waghorn duplázott, Halliday meglőtte a szezon gólját, Holt és Wilson gólpasszt adott, a csereként beálló Miller szintén egy duplával jelezte, hogy itt van ő is.
Warburton idegenben, előnyben csatárt hoz be csatár helyett, egyértelmű cél a támadás, de nem fejetlenül, hanem szépen felépítve, amit sokszor meg is tudott valósítani a csapat.
Akárhogy is, a legfőbb rivális otthonában kiütéses győzelemmel kezdeni nem rossz előjel (még ha az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hibs új arcai közül egy sem volt a keretben).

https://i0.wp.com/petrofactrainingcup.com/images/uploads/pro/4667/11051040__large.jpg?resize=604%2C339

Képek itt és itt láthatók.

Másfél perces öf itt, gólösszefoglaló itt, hosszú videó itt, a teljes meccs itt nézhető meg.

Warburton: „Az eredménnyel elégedett vagyok, de az első félidei teljesítménnyel nem. Akár több gólos hátrányba is kerülhettünk volna. A félidőben ezt őszintén megbeszéltük és a második félidő sokkal jobban sikerült.”

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11703168_926798657377528_8716688436399987680_n.jpg?oh=f0a109cfa3d925b404cd9eeeebc224e8&oe=5648C754

A vendégtábor

A forduló többi meccsén nem született meglepetés, egy kivétellel mindenhol a magasabban jegyzett csapatok jutottak tovább.
A következő körben az Ayr Unitedet sorsolták ellenfélnek, a meccs idegenben, augusztus 19-én este lesz. Az összes párosítás itt böngészhető.

https://i0.wp.com/petrofactrainingcup.com/images/uploads/carousel/Warburton1-CAR.jpg?resize=604%2C253

Az U20-as csapat is túl van néhány újabb edzőmeccsen. Előbb a ligán kívüli (és nem feltétlen fiatalokból álló) Tynecastle FC volt az ellenfél (melynek munkájába Lee Wallace besegít szabadidejében), az eredmény pedig 6-0 ide, összefoglaló itt. A meccset Warburton is megtekintette. Ezután az Arbroath felnőttcsapata ellen játszottak és nyertek 5-0-ra! Szakadó esőben, szebbnél szebb gólokkal sikerült egy többségében idősebbekből álló csapatot megverni.
Ezután egy északír minitúra következett, ahol az előző idény 7. és 8. helyezettjei, a Coleraine (2-1) és a Ballymena (1-1) voltak az ellenfelek, a kerettel utazott Crawford, Gallagher, Gasparotto, Murdoch és Hardie is, így ők ezért nem szerepeltek a nagyok meccsein.
Visszaérve a negyedosztályú Annannak sikerült a pre-seasonban először legyőzni a fiatalokat, 5-2 lett a vége.

A nagyok következő feladata holnap, vasárnap az Ibroxban a Peterhead elleni Ligakupa meccs!

 

frissítve: augusztus 1.

——————————————————————————————————————————————

Korábban összesen ötször találkozott a két csapat, ebből négyszer a negyedosztályban, illetve egyszer a Skót Kupában. A legutóbbi találkozót (szégyenteljes módon) 2-1-re ők nyerték az Ibroxban.
Warburton egyet cserélt, Shiels kezdett Holt helyett, míg a vendégek egy 3-0-ás idegenbeli Challenge-kupa győzelem után magabiztosan jöttek, pláne, hogy sokan vannak a legutóbbi Ibroxban nyertes csapatból.

Rangers – Peterhead 3-0 (1-0)

Ligakupa, 1. kör, augusztus 2.
Foderingham – Tavernier, Wilson, Kiernan, Wallace – Shiels, Halliday, Law (Holt, 58.) – McKay (Clark, 71.), Waghorn, Templeton (Miller, 58.)
Gól: Templeton (41.), Miller (76.), Tavernier (82.)
Nézőszám: 25 608

A meccsel kapcsolatban egyetlen egy kritikánk lehet: a helyzetkihasználás. A 27 (!) lövésből 13 ment kapura és egy kicsit jobb pontossággal már az első félidőt megnyugtató előnnyel kellett volna zárni. Igaz, a győzelem egy pillanatig se volt kérdéses és a játék is kimondottan élvezetes volt, de ha Graeme Smith (aki az UEFA-kupadöntőn a cserekapusunk volt) nem fog ki ilyen jó napot, akkor minimum a duplája lett volna a végeredmény.
Tavernier megint iszonyat nagyot játszott, gól+gólpassz, minden támadásnál feljön, a 90. percben egy nagy sprint után sarokkal cselez az ellenfél tizenhatosánál… mindezt jobbhátvédként.

https://i0.wp.com/giant.gfycat.com/FearfulWeakCurassow.gif?resize=449%2C176

https://i0.wp.com/oi62.tinypic.com/33dcgf6.jpg?resize=431%2C370
Templeton 9 hónapos gólcsend után köszönt be; Waghorn ugyan kihagyott egy rakat helyzetet, de talán még jobban játszott a szélen, mikor Miller bement középre; Warburton pedig előnyben három támadó szelleműt cserél be és a bónusz: az elmúlt szezonokban a szabadrúgásaink annyiból álltak, hogy belebombáztuk a sorfalba, vagy évente egyszer Stevie Smith becsavarta a felső pipába – most csak az első félidőben legalább 3 fajta variációt láthattunk, mindhárom egyértelműen begyakorolt volt…

https://i0.wp.com/i1.dailyrecord.co.uk/incoming/article6182078.ece/ALTERNATES/s1227b/JS69347988.jpg?resize=458%2C423

Képek itt és itt láthatók.

1-0, 2-0, 3-0.
Másfél perces videó itt, hosszú öf itt nézhető.
Tavernier cselével pedig egyszerűen nem lehet betelni.

Warburton: „A hozzáállással és a játék felépítésével teljesen elégedett vagyok, maximum a hatékonyság miatt kritizálhatok, remélhetőleg ezen fogunk tudni javítani a következő hetekben. Az edzettségi állapotunk jó, sérültünk nincs – állunk a szezonkezdet elébe!”

https://i0.wp.com/i1.dailyrecord.co.uk/incoming/article6182326.ece/ALTERNATES/s1227b/JS69350379.jpg?resize=360%2C517

Érdekesség, hogy ezen a hétvégén játszotta az angol szuperkupát Community Shieldet az Arsenal és a Chelsea és a két csapatban összesen kevesebb (4) angol szerepelt, mint a Rangersben (5)!

A kör többi párosításában néhány negyedosztályú megráncigálta a másodosztályú ellenfele bajszát: az Alloa 2-0 előnyből esett ki a Berwick, a Dumbarton hosszabbítás után az East Fife ellen és a QotS megszenvedett a szintén negyedosztályú Annan ellen (a 90+2. percben még az Annan vezetett).
A második fordulóban az Airdrie-t sorsolták hozzánk, a meccs idegenben, augusztus 26-án lesz. A teljes párosítás itt látható.

Eközben megjelent az idei harmadik számú mezünk, amely szokatlanul lila színű lett. Igaz, ez a szín nem teljesen újdonság, még Brian Laudrup is viselte.

https://pbs.twimg.com/media/CJ8Ml4vWoAAJ2ER.jpg:large

A skót kupacsapatok szokás szerint egy kivételével már augusztus elején befejezték európai kalandjukat.
Az Aberdeen Rijekában bőven várakozáson felüli eredményt ért el, 3-0-ra győzött, ami azért különösen nagy szó, mert a horvátok az ezt megelőző 12 hazai nemzetközi meccsükön nem kaptak ki és ezalatt olyan ellenfelek fordult meg ott, mint a Feyenoord, a Lyon, a Stuttgart vagy mindkét sevillai csapat!
A visszavágón aztán ráhozták a szívbajt a szurkolóikra, amikor a 63. percben már kettővel mentek a horvátok, de végül sikerült egyenlíteni, így magabiztosan továbbjutni. Ezt követően a St. Johnstone-t kiverő Alashkertet kiverő kazah Kairat Almati volt az ellenfél, ahol olyan név van a középpályán, mint az ellenünk 2008-ban UEFA-kupát nyerő Zenit csapatkapitánya, Anatolij Timoscsuk, illetve edzőjük korábbi játékosunk apja, idősebb Vladimir Weiss. Nos, a hosszú utazás és a magyar bíró nem hozott szerencsét, korán kettővel mentek a hazaiak, de egyet csak sikerült betenni és bizakodva várni a visszavágót. De ott már nem jött össze a bravúr, csak 1-1-re végeztek, így a kazahok játszhatnak a Bordeaux ellen a csoportkörért.

A kupaújonc Invernessnek még ekkora szerencséje sem volt, a román Astra túl nagy feladat volt számukra, bár a hazai 0-1 után az idegenbeli 0-0 vállalható eredmény – elvégre tavaly a csoportkörben a Celtic is csak 2-1, 1-1-et játszott a románokkal.
És ha már a zöldek, a tisztesség kedvéért egy mondatot ők is megérnek: miután nagy nehezen kibrusztolták az azeri Qarabag elleni továbbjutást (1-0, 0-0), már biztosan csoportkörösek valamelyik kupában – hogy melyikben, az a Malmőtől függ, a svédeket otthon 3-2-re verték meg (vicces, hogy mindkét vendéggólt egy olyan tag lőtte, aki tavaly a zöldeknél játszott pocsékul kölcsönben), visszavágó jövő héten.

Tét nélküli felkészülési meccsekből is rendeztek érdekesebbeket: a Ross County nyeretlen maradt a magyar edzőtáborban: a Soroksárral 1-1-re végzett, a Szolnokkal 0-2-t játszott. A Dundee Unitednak nagyon nem sikerült a pre-season, a holland túráját például 1-11-es gólkülönbséggel zárta (Vitesse, Alkmaar, Utrecht voltak az ellenfelek), de a további 3 meccsén is kikapott. Ezen kívül volt még Hearts-Everton 1-3, St. Johnstone-Real Sociedad 0-0 és Sheffield Wednesday-St. Mirren 5-0 is.

Eközben Skócia a 2018-as VB selejtező sorsolásán két régi ismerős és három viszonylag ismeretlen ellenfél mellé kapott besorolást: Angliát nem kell bemutatni, Litvánia 2000 óta már az ötödik különböző selejtezőcsoportban köszön vissza ellenfélként, viszont Szlovéniával és Máltával korábban csak háromszor, Szlovákiával pedig még soha nem játszottak!

https://i0.wp.com/www.scottishfa.co.uk/resources/images/uploads/ContentImages/Scotland/WorldCup2018/QualifyingDraw/Fixtures_512x288.jpg?resize=512%2C288